Här omhändertar polisen en person från NMR. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Konfrontation mellan nazister och motdemonstranter

Uppdaterad
Publicerad

En person skadades och 15 nazistiska NMR-aktivitster omhändertogs efter bråk i centrala Göteborg.

Det var vid 11.30-tiden som NMR dök upp med flera mindre grupper på olika ställen i centrala Göteborg. Inledningsvis gick manifestationerna lugnt till, och polisen lät NMR genomföra sina manifestationer som mest gick ut på att dela ut flygblad. Allt eftersom tiden gick, samlades fler och fler motdemonstranter och efter ett par timmar sammanstrålade de olika NMR-grupperna i närheten av Domkyrkan.

Då bröts också lugnet och flera mindre sammandrabbningar ska ha inträffat. Bland annat uppstod bråk mellan NMR och motdemonstranter framför SVT:s reporter på plats vid korsningen Korsgatan/Kungsgatan.

Polisen ställde sig då mellan grupperna för att skilja dem åt. Polisens helikopter har varit i luften sedan 11-tiden för att bättre kunna övervaka aktiviteterna på stan.

Brott mot ordningslagen

Polisens bedömning är att samtliga manifestationer bryter mot ordningslagen, genom att vara icke tillståndsgivna allmänna sammankomster.

– Polisen på plats skriver anmälningar för arrangörerna gällande ”brott mot ordningslagen” och för att ha ”arrangerat flera icke tillståndsgivna sammankomster” säger Hans Lippens till SVT Nyheter Väst vid 12-tiden.

En uppges skadad

Klockan 14.10 uppgav polisen att två motdemonstranter kunde ha skadats vid Gustaf Adolfs torg och att ambulans tillkallats. Det är än så länge oklart vad som hänt. Och sendare under eftermiddagen ändrades detta till att en person skadats, troligtvis lindrigt.

Vid Kyrkogatan – Korsgatan omhändertog polisen 15 personer från NMR för störande av den allmänna ordningen. 

Vid 15-tiden blev det åter lugnt i stan. Förutom 15 nazister, har även två motdemonstranter omhändertagits. Orsaken till omhändertagandena är ”störande av allmän ordning”, och behöver inte betyda att samtliga personer kommer att delges brottsmisstankar.

En anmälan om brott mot knivlagen har upprättats efter att polisen hittat en kniv i en av nazisternas bilar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer