Foto: SVT

Flyktingar utnyttjades – trots upprepade polistillslag

I torsdags slog polisen till mot en butik som misstänks ha anställt illegal arbetskraft i Strömstads kommun. Nu kan SVT Nyheter Väst berätta att de bodde i ett hus där illegala flyktingar upptäckts flera år tidigare, utan att verksamheten upphört.

Senast 2011 slog polisen till två gånger mot fastigheten som ligger i anslutning till butiken. Där bodde cirka femton personer under miserabla förhållanden. De arbetade i olika butiker i Strömstads kommun och sade sig tjäna 9 000 kronor i månaden, varav 3 000 gick till hyra i huset.

Utredningen kom dock inte att handla om illegal arbetskraft. Till det saknades resurser. I stället utredde man brott mot hotell- och pensionatlagen eftersom det vistats fler än nio personer i huset.

Läs mer: Polisinsats i Strömstad – misstanke om svart arbetskraft

Torsdagens tillslag visar att detta inte hindrade att fastigheten även i fortsättningen kom att användas som bostad för personer utan uppehållstillstånd.

Polisen fick tips

– Det har kommit mycket underrättelser om att något inte stod rätt till där, säger Miran Shwan, gruppchef vid gränspolisen i Göteborg.

Han var med när polisen gick in i butiken, och i huset där arbetarna bodde.

– Det var i väldigt dåligt skick. Undermåligt, säger han. Även andra myndigheter hade stora synpunkter på det, som räddningstjänsten och arbetsmiljöverket. Det var inte värdigt. Det är fruktansvärt att man behandlar människor på det här sättet.

Butiksägaren är nu polisanmäld och misstänkt för brott mot utlänningslagen, efter att ha anställt personer som saknat arbetstillstånd.

Fler resurser

När de förra tillslagen gjordes 2011 så saknade gränspolisen resurser för att utreda och belägga att arbetsgivaren begått något brott mot utlänningslagen, men under det senaste året har gränspolisen fått större resurser att genomföra kontroller.

– Vi har nyanställt och fått två nya RÖK-grupper (rörlig kontrollgrupp, reds anm). Vi har större möjligheter att genomföra sådana här insatser nu, säger Lars Skoglund, kommissarie vid gränspolisen.

Trettio personer kontrollerades vid tillslaget i torsdags. Av de nio män som omhändertogs vid tillslaget togs åtta i förvar. Det ska nu utredas om de ska avvisas. Tre personer misstänks ha arbetat utan tillstånd.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer