Polisens ryckte ut färre gånger till Nordstan under 2017 – jämfört med 2015 och 2016 som beskrivs som stökiga år. Foto: TT

Nordstan får nej till kameraövervakning dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

Butiksstölder, snatterier och en eventuell terrorattack. Det var anledningarna bakom ansökan om att få övervaka Nordstan med kamera dygnet runt. Först gav förvaltningsrätten tummen upp, men kammarrätten har en annan syn och säger nej.

På köpcentret är man besviken. Ulrika Carlsson som är vd för Nordstan, säger till GT som var först med att berätta om beslutet, att man inte tagit ställning till ett eventuellt överklagande än.

– Vi tycker så klart att det är beklagligt men vi har inte gjort mer åt det än. Vi och våra jurister har fått den men vi har inte haft en diskussion med dem än, säger hon till tidningen.

Vill ha 26 kameror i varuhuset

Under förra året godkände förvaltningsrätten köpcentrumet Nordstans ansökan om att få ha 26 kameror inne i köpcentrumet i Göteborg. Då ansåg juristerna att varuhuset var en tillräckligt offentlig plats och sa därför ja. Men Kammarrätten delar inte den bilden och river upp den tidigare domen.

Förutom Nordstans vd är polischefen Erik Nord besviken och anser att kameraövervakningen hade varit bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.