Norska regeringen lovar ersättning till gränspendlare

Uppdaterad
Publicerad

Den norska regeringen lovar att börja kompensera utländska gränspendlare som drabbats av de stängda gränserna. Det meddelade landets arbetsmarknadsminister på torsdagskvällen.

Norges gränser stängdes den 29 januari och tusentals arbetspendlare från EES-länderna, däribland Sverige, kunde inte ta sig till eller från sina jobb på andra sidan gränsen.

Sedan i måndags är svenska och finska dagpendlare återigen välkomna till Norge, men för de som veckopendlar är gränsen fortsatt stängd. Eftersom Norge räknar med att inresereglerna kan förbli stränga under en lång tid framöver behöver drabbade arbetstagare från EES-området få stöd, meddelade arbetsminister Torbjørn Røe Isaksen till den norska nyhetsbyrån NTB på torsdagskvällen. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot .

”Väldigt glad”

De stängda gränserna för arbetare har lett till ett storpolitiskt bråk mellan Sverige och Norge som tagit sig ända upp på statsministernivå.

Sveriges arbetsmarknadsminister Eva Nordmark säger i en kommentar till TT att beskedet är viktigt för den framtida utvecklingen i de nordiska gränsregionerna.

– Jag är väldigt glad över Norges besked och ser det som ett kvitto på vårt goda nordiska samarbete. Det betyder väldigt mycket för alla de gränspendlare som varit oroliga för hur de ska betala sina räkningar, säger hon.

I Norge finns dock ett politiskt motstånd mot att betala ut pengar till svenskar. Fremskrittspartiets Erlend Wiborg säger att välfärdsmedel ska gå till norska medborgare och inte folk från Rumänien, Polen, Lettland och Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.