Notan för Stampens lönegarantier klar

Uppdaterad
Publicerad

200 miljoner – så mycket har hittills betalats ut i lönegaranti i samband med koncernen Stampens rekonstruktion. Flera höga chefer har slagit i taket för maxbeloppet för vad staten betalar ut.

I slutet av maj begärde mediejätten Stampen rekonstruktion. Staten går då in och betalar löner under två månader, och bara för bolagen i Västsverige är det höga belopp som betalats ut.

Länsstyrelsen i Västra Götaland handlägger 9 av de 14 bolagen, och bara till de anställda i västsverige har drygt 162 miljoner kronor betalats ut.

– Det är ett stort belopp och ser vi till antalet anställda så kan rekonstruktionen liknas vid Saabs rekonstruktion, för det är cirka 3500 personer, säger Emelie Zetterström, redovisningschef på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Stampen betalar löner igen

Till det kommer ytterligare 40 miljoner från länsstyrelsen i Östergötland och Stockholm. Totalt blir summan på 200 miljoner för lönegarantier till anställda i 14 bolag. Med det så är i stort sett alla lönegarantier utbetalda och under sommaren har företagen Stampenkoncernen åter betalat ut löner till de anställda.

– Man måste komma ihåg varför den här lagen om lönegarantin finns, det är för att livskraftiga bolag inte ska gå i konkurs. Det hade inneburit högre kostnader för staten än de belopp som betalats ut i lönegaranti, säger Stampens vd Martin Alsander till SVT Nyheter Väst.

Chefer slår i taket

Flera av de högsta cheferna har haft så höga löner att de kommit upp i maxbeloppet för vad som kan betalas ut i lönegaranti på 177 200. Det är 15 personer, de flesta chefer inom bolaget VTAB men också chefredaktör och biträdande redaktionschef på tidningen Göteborgs-Posten. Även Martin Alsander själv har slagit i taket.

– Det är naturligt i ett bolag som är så stort att det finns en del personer med marknadsmässiga löner som sticker iväg och slår i taket för andra, säger han.

Kommer ni att sänka några löner nu när ni förändrar strukturen?

– Nej, vi kommer inte att sänka några löner. Vi har en mindre ledningsgrupp nu än tidigare och jag är nöjd med det.

Om bolaget kommer på fötter igen kan staten räkna med att få tillbaka en del av pengarna som betalats ut i lönegaranti, men inte allt. Just nu pågår diskussioner med ett flertal investerare om att gå in i koncernen. Besked väntas inom en snar framtid.

Stampen har fått lönegarantier för de anställda från tre olika länsstyrelser. Så här ser summan ut:

Länsstyrelsen i Västra Götaland: 162 128 221 kronor

Länsstyrelsen i Stockholm: 15 767 386

Länsstyrelsen i Östergötland: 20 308 932

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stampen Media

Mer i ämnet