Foto: TT

Kritiken mot sommartiden: Ställer till med problem

Uppdaterad
Publicerad

Natten mellan lördag och söndag är det dags att ställa om klockan till sommartid. Mellan klockan 02 och 03 förlorar vi en timmes sömn då klockan flyttas klockan fram en timme.

Tanken med sommartid är att dagsljuset under sommarhalvåret ska kunna utnyttjas bättre då solnedgången inträffar en timme senare. Men det finns delade meningar om tidsomställningen är bra eller inte.

Dorotea Pettersson är tidscoach och har skickat in en skrivelse till regeringen om att hon tycker att det är dags att välja en av tiderna och inte hålla på att växla mellan dem.

– Det här med att ställa om klockan två gånger om året är riktigt dåligt och ställer till med problem som sömn- och ämnesrubbningar, säger tidscoachen Dorotea Pettersson.

Besvärligt för många

Ända sedan 1980 har Sverige gått över till sommartid den sista söndagen i mars. När klockan slår 02 ska klockan vridas fram till 03. Varför övergången sker nattetid är för att tidsförändringen ska påverka och störa samhället så lite som möjligt.

– En fördel med den här tiden på året är dock att ljuset nu kommer tillbaka vilket har stora fördelar på vår hälsa. Men det uppväger inte den fara som framför allt omställningen från vintertid till sommartid innebär. Sen blir det lättare nu i påskhelgen med tanke på att det är röd dag på måndag, säger Dorotea Pettersson.

”Ingen prioriterad fråga”

Skrivelsen som Dorotea Pettersson skickat in till regeringen har kommit fram, men frågan har ännu inte tagits upp.

– Det är fler än jag som skickat in en skrivelse om detta, men det är ingen prioriterad fråga så det kan ta tid innan de tar upp frågan.

Hur ska man då göra för att klara omställningen så bra som möjligt?

Det enda är att gå lägga sig tidigare, både på fredagen och på lördagen så att övergången blir mindre kännbar, säger Dorotea Pettersson.

Sommartiden gäller under sju av årets tolv månader och sista söndagen i oktober är det åter dags att gå över till vintertid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.