Förvaltningschefen på Intraservice, Nisse Waldefeldt. Foto: SVT

Göteborgs stad vill sparka chefen för Intraservice

Publicerad

Göteborgs stad vill sparka Nisse Waldefeldt som är chef för Intraservice. Det uppger Monika Beiring (M) som är vice ordföranden för nämnden för SVT Nyheter Väst. Beskedet kommer efter ett turbulent år med avslöjanden om korruptionsmisstankar, fördyringar av projekt och resor.

Efter en tids frånvaro var förvaltningschefen Nisse Waldefeldt tillbaka på jobbet under måndagen. Men det började omedelbart med möten om hans framtid. Under den sena eftermiddagen träffades en rad höjdare inom Göteborgs stad för att diskutera förvaltningschefens framtid. Såväl stadsdirektören som flera tunga politiker var kallade till möte.

Allvarliga brister

Efteråt kom beksedet att Göteborgs stad vill sparka Nisse Waldefeldt. Sedan i våras har en rad missförhållanden avslöjats på förvaltningen Intraservice.

Först med att kommentera beslutet att de vill sparka Nisse Waldefeldt var nämndens vice ordförande Monica Beiring (M).

– Vi avser att avsluta uppdraget för förvaltningschefen. Nu återstår en del formalia men det slutliga beslutet tas formellt i morgon kväll vid ett extrainsatt nämndsmöte, säger hon.

Varför har ni tagit beslutet?

– Det finns flera orsaker. Nisse förekommer i en del osmickrande mejl med en leverantör och det har funnits omfattande brister när det gäller Intraservices utlandsresor. Det här har verkligen skadat Göteborgs stad och sammantaget är förtroendet så skadat att det här är den väg vi kan gå, fortsätter hon.

Enighet om beslutet

Senare uttalade sig också nämndens ordförande Tord Karlsson (S) om beslutet.

– Vi har varit eniga i beslutet och överens om varför vi ville ta det. Vi ser inte att det är möjligt för Nisse Waldefeldt att leda arbetet med att återskapa förtroendet för Intraservice. Inte minst internt i den egna organisationen.

Vad kommer hända nu?

– Håkan Sundkvist fortsätter som tillförordnad förvaltningschef tills vi har rekryterat en ny chef.

Enligt avtalsvillkor kan förvaltningschefen har rätt till ersättning upp emot 24 månadslöner vilket mosvarar över 2,2 miljoner kronor.

Otydligt syfte

När SVT Nyheter Väst avslöjade att Intraservice gjort minst 91 utlandsresor de senaste åren – varav tre Las Vegas-resor på tre månader – så fick Nisse Waldefeldt kritik för den bristande dokumentationen kring resorna.

Mer än hälften av utlandsresorna hade godkänts trots att syftet med resan varit otydligt. I en del fall beskrivs syftet mycket sparsamt, i andra anges bara namnet på den konferens man tänker besöka. I 17 fall beskrevs inget syfte alls i de pärmar som Intraservice använde för att dokumentera alla utlandsresor.

– Jag har förmodligen vid beslutstillfället haft information som jag fått muntligt kring det här. Men jag har inte reflekterat kring papperet, och det borde jag ha gjort. Och det är precis det som vi behöver ta tag i, sa Nisse Waldefeldt då.

Annan chef redan sparkad

Sedan tidigare har en person – en tidigare hög chef – fått sparken från Intraservice, efter att ha haft olämpliga relationer med leverantörer. Flera andra personer utreds, och flera externa utredningar pågår just nu i Göteborgs stad med anledning av skandalerna på Intraservice.

SVT Nyheter Väst söker Nisse Waldfeldt för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Intraservice

Mer i ämnet