Åttondeklassarna blir lärare till femteklassarna i projektet Mathivation. Foto: SVT

Nu blir eleverna mattelärare

Uppdaterad
Publicerad

Mattelärare för en dag? Nu ska grundskoleelever få prova på att lära ut matematik. Mathivation startades för att motivera elever till studier, och har nu värvat flera skolor.

Det är tyst i klassrummet när Ytterbyskolans åttondeklassare presenterar sig. Vanligtvis undervisas Gamlestadsskolans femteklassare av skolans lärare, men i dag får de istället besök av en närliggande skola. 

– Vi har elever där framme så att det ska bli en interaktiv lektion. Där de kanske inte tänker på att betyg står på spel, utan att de har det skoj. Det är viktigt, speciellt i den åldern, säger Amad Raja som är projektledare för Mathivation. 

Okej att svara fel

De aspirerande lärarna, som vanligtvis studerar i åttondeklass, skriver talen på tavlan och frågar sedan efter svaret. I smågrupper får eleverna diskutera talet innan de en och en får möjlighet att gå fram till tavlan och själv skriva hur det ska lösas.  

– Det är okej att svara fel. Jag har själv gått från att inte fatta till att fatta, det är en häftig känsla, säger Agnes Hallberg som är en av åttondeklassarna som i dag agerar lärare.

Grundat av elever

Elever lär ut matematik till andra elever. Foto: SVT

Mathivation grundades av elever från Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet och har haft olika former sedan startandet. I dag riktatar de främst in sig på grundskoleelever, och de samarbetar långsiktigt med skolorna som väljer att delta.  

– Många elever i gymnasiet har redan inställningen att skolan är ingenting för mig, eller att jag är ingen mattemänniska. Så det vi försöker göra är att vi kommer ner i tidig ålder för att bryta de föreställningarna, säger Amad Raja.

Förutom att elever får möjlighet att agera lärare arrangerar mathivation även föreläsningar och lektioner. Mathivation är ett fristående koncept som finns i totalt 22 olika länder. Syftet är att få elever motiverade till att studera matematik. 

– Det handlar inte om att det är någonting man är född med. Utan det är enbart hårt arbete som gäller, och alla har förutsättningar att bli en bra matematiker, säger Amad Raja. 

Rollen som lärare

Men det är inte bara matematik som står i fokus. Eleverna får även möjlighet att prova på rollen som lärare. Agnes Hallberg tyckte det var lärorikt att agera lärare. 

– Jag vill ju ha mer fokus på mattelektionerna nu, för jag vet hur jobbigt det är när det är elever som inte lyssnar, säger hon.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.