Anna Adersjö, reporter på plats vid Göteborgs tingsrätt där rättegången startar mot 16 personer som deltog i NMR:s demonstration 2017 i Göteborg. Foto: SVT

Efter NMR-demonstrationen vid bokmässan – nu börjar rättegången mot 16 personer

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagmorgonen börjar rättegången mot 16 personer som medverkade i Nordiska motståndsrörelsens demonstration utanför bokmässan i Göteborg 2017. De är åtalade för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp.

Rättegången hålls i säkerhetssalen vid Göteborgs tingsrätt och enligt SVT:s reporter på plats är det mycket anhöriga och press på plats vid 9-tiden. Alla som vill komma in i rättssalen får inte plats.

Rättegången kommer pågå under nio dagar och avslutas först i mitten av oktober.

NMR-demonstration i Göteborg

Två år sedan demonstrationen

Det var den 30 september 2017 som gruppen med NMR-demonstranter samlades på parkeringen utanför ICA Maxi i Mölndal. De hade fått tillstånd att demonstrera längs en utstakad väg som bland annat innefattade Fabriksgatan i Gårda. Men istället för att gå in på Fabriksgatan så vek tåget av ner på Örgrytevägen mot Svenska mässan – där det var fullt med folk för årets bokmässa.

Poliser på plats beordrade NMR-demonstranterna att backa undan, eftersom de inte hade tillstånd att befinna sig där. Men flera demonstranter ska då enligt förundersökningen ha gått fram mot polisen, tryckt emot dem med sköldar och även ha stött mot polisen med flaggor. De ska även ha kastat plakat och andra föremål mot poliserna.

Motdemonstranter dömdes

På plats vid Svenska mässan fanns även ett stort antal motdemonstranter. Elva personer dömdes för våldsamt upplopp i december 2017, åtta av dem till fängelsestraff. En av dem ska bland annat ha använt en stenslunga för att kasta sten mot polisen.

”Idéer om rasöverlägsenhet”

Rättegången som startar på tisdagen rör 16 personer som är åtalade. Sju av dem är misstänkta för både hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp. Åtta av dem för enbart hets mot folkgrupp, och en för enbart våldsamt upplopp.

Åklagaren väljer att åtala för hets mot folkgrupp eftersom de bar fanor och sköldar med den så kallade Tyrrunan. Och eftersom ”deras agerande innebär ett tydligt förknippande med nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen och därmed med idéer om rasöverlägsenhet och rashat samt en allmän nedvärdering av andra folkgrupper än främst den nordiska”, enligt förundersökningen.

”Finns enormt material”

Polisen har använt en hel del filmer och bilder från de här händelserna.

– Det har funnits ett enormt material och vi har ju velat ge en så rättvis bild som möjligt, sa Stefan Claesson, polisassistent som medverkat i utredningen, på en pressträff när åtalet kom.

Poliser skadades

Polisen har också intervjuat tio journalister som fanns på plats för att bevaka händelserna, samt tolv poliser. Minst en polis skadades lindrigt vid händelserna och drabbades av yrsel och nacksmärtor.

När det gäller vilka straff som kan bli aktuella sa kammaråklagare Jonas Martinsson till SVT i samband med åtalet att det är något han kommer ta ställning till under förhandlingarna i tingsrätten.

Alla åtalade har tidigare nekat till brott.

Se i klippet nedan hur det såg ut under delar av NMR-demonstrationen den 30 september 2017

Fakta: Nordiska motståndsrörelsen

Svenska Motståndsrörelsen (SMR) bildades 1997 och är en nazistisk organisation som numera går under namnet Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Gruppen har förgreningar i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Sedan 2016 är NMR Sveriges mest aktiva högerextrema grupp, med målet att störta de nordiska demokratierna. Ideologin byggs på rasbiologi och den rasistiska myten om en judisk världskonspiration. NMR agiterar även mot feminism och hbtq-rättigheter.

Senaste tre åren har NMR varit på plats under Almedalsveckan på Gotland — något som i år fick RFSL att ställa in sin medverkan av säkerhetsskäl.

NMR:s symbol är tyrrunan, som även användes av nazister i Nazityskland.

Flera av medlemmarna i NMR är dömda för olika våldsbrott — bland annat en serie bombdåd i Göteborg 2016—2017.

Källa: Expo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet