Trygghetslarmen ska bli digitala. Foto: TT

Nu digitaliseras larmen i Göteborg – ett år för sent

Publicerad

I slutet av förra året skulle samtliga kommuner i Sverige ha bytt ut de analoga trygghetslarmen till digitala. Men i Göteborg blir de säkrare larmen inte verklighet förrän i höst.

– Vi gjorde en egen utvärdering och fick bilden av att vårt kopparnät inte skulle påverkas som de andra kommunernas riskerade att göra, säger Max Domaradzki, projektledare på Göteborgs Stad.

Upphandlingen är precis avslutad med leverantörerna och efter sommaren kommer de analoga larmen att bytas ut till digitala. Orsaken är att de analoga inte är lika pålitliga som de digitala. När analoga kopplas till det digitala nätet finns risken att larmen inte når fram till larmcentralen.

”Hade inte samma tidspress”

Den förra regeringen satte upp målet att alla kommuner i Sverige skulle ha bytt till digitala trygghetslarm senast vid årsskiftet 2016/2017.

LÄS MER: Kunde inte larma om olyckan varit framme

Enligt en kartläggning som SVT Nyheter gjorde i april 2015, var Göteborg en av de kommuner som fortfarande hade lång tid kvar innan de analoga larmen skulle vara utbytta.

– Vi hade helt enkelt inte samma tidspress som flera andra kommuner hade. Tack vare att våra kopparledningar skulle finnas kvar ett bra tag till.  Och vi valde att göra en helhetslösning för att få någonting bättre. Nu har vi fått bättre teknik som ger oss fler möjligheter. Vi såg bristerna med att bara ha en trygghetstelefon, säger Max Domaradzki.

Öppnar upp för möjligheter

Han berättar vidare att man nu kan koppla på fler tjänster.

– Vi kan exempelvis använda oss av sensorer som känner av avvikelser. Om en brukare skulle ramla skulle det kännas av på aktivitetsarmbandet och vi kan åka ut dit direkt. Sådant här finns redan idag och det nya digitala systemet öppnar upp för sådana möjligheter, säger Max Domaradzki.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.