Treåringen kom in till sjukhuset med kraftiga hjärnskador och dog senare. Nu åtalas en man för vållande till treåringens död och synnerligen grov misshandel. Foto: TT/SVT

Man döms till åtta års fängelse för treårings död

Publicerad

En 26-årig man döms till åtta års fängelse för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till en treårings död i Skaraborg. Han frikänns för grov misshandel av ett yngre syskon.

– Det handlar om grovt våld mot ett litet barn som förstås är mycket svagare, sa åklagare Lars-Göran Wennerholm när rättegången avslutades för ett par veckor sedan.

Treåringen kom in till Skaraborgs sjukhus i oktober förra året, med så allvarliga skador att han avled dagen efter.

Vid rättegången yrkade åklagaren på tio års fängelse.

Mannen, som är närstående till familjen, har under rättegången hävdat att det är pojken själv som orsakat sina skador genom att springa in i en ytterdörr, ramla på toa och slå huvudet i handfatet. Han ska dessutom ha bitit sig i läppen när han åt en smörgås.

Hör åklagaren Lars-Göran Wennerholm berätta om varför han yrkar på 10 års fängelse. Foto: SVT

Svåra skallskador

Åklagaren tror inte på mannens förklaring eftersom ambulanspersonal berättat att pojken hade blod i ansiktet och blåmärken över hela kroppen. När pojken kom in till sjukhuset hade han svåra skallskador och placerades i respirator. Pojken dödförklarades ett knappt dygn senare.

– Den rättsmedicinska undersökningen ger en fruktansvärd och ohygglig bild av vad treåringen utsatts för. Det handlar om ett gränslöst och hänsynslöst våld, säger mammans målsägarbiträde Thomas Berner vid rättegången.

Inte bevisat likgiltig

Mannen åtalades för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott, när det gäller treåringen och döms nu alltså för båda åtalspunkterna.

Enligt rätten är det ”uteslutet att skadorna uppstått på annat sätt än genom den 26-åriga mannens användande av kraftigt våld mot pojkens kropp och huvud.”

Men det anses inte bevisat att 26-åringen varit ”helt likgiltig inför effekten att pojken kunde avlida av våldet”. Därför döms han inte för mord.

Frikänns för misshandel av syskonet

Han åtalades också för grov misshandel av treåringens ettåriga syskon. Enligt åklagaren ska mannen ha orsakat ett benbrott på ettåringen några dagar innan treåringen kom in till sjukhuset med allvarliga skador. Men i domen frikänns alltså mannen från den grova misshandeln av ettåringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer