Sebastian Hess har hittills fått in över 50.000 kronor. Foto: TT/Thomas Jansson

Nu får de ensamkommande sin julmiddag

Uppdaterad
Publicerad

När kommunen med kort varsel ställde in julmiddagen för ensammande barn blev Sebastian Hess förbannad. Många fler med honom visade det sig.

Det var tänkt att bli en trevlig aktivitet för de ensamkommande på Sävegårdens asylboende i Lerums kommun, ett besök på en restaurang i Göteborg. Istället avbokade kommunen julmiddagen – två dagar innan.

– Det som störde mig var att ingen i den kommunala beslutskedjan regerade och sa: Nu löser vi det!, säger Sebastian Hess som är engagerad i Ekåsagruppen på facebook.

”En kamp för svaga”

Sebastian drog igång en insamling med orden: ”2017 måste verkligen bli året då fler måste upp på barrikaderna och säger ifrån. Och nej, det räcker inte att vara arg på facebook och dela inlägg. Fler måste upp på de faktiska barrikaderna.”

Det började plinga i telefonen direkt – hittills har 200 personer bidragit med över 50.000 kronor. Sebastian hade siktat på 8.000 kronor.

– Vi har gjort en del insamlingar innan och brukar skriva hur mycket som behövs. Då skriver folk vad de swishar och när andra ser det klingar det av, här så tänkte jag att jag säger ingenting för det är en viktig grej att alla som vill ska få bidra, berättar Sebastian Hess.

Ingen lyxmiddag

Nu kommer det att bli ett restaurangbesök, när är inte bestämt. Många kockar och andra som jobbar i restaurangbranschen har hört av sig, Sebastian hoppas få en bra middag för en rimlig peng. Att bränna 50.000 på en lyxmiddag är det inte tal om.

– Vi räknar med att lägga cirka 8.000, resten av pengarna får vi i Ekåsagruppen prata om vad vi ska göra med. Behov finns det!

Ekåsagruppen har återkommande möten med Lerums kommun och Sebastian tycker att dialogen är god.

– Vi vill inte kasta för mycket skit på kommunen, vi vill göra det ihop. Ju fler möten vi har desto mer påmind blir man om de kommunala spelreglerna. De har svårt att göra något snabbt och gött.

Besparingar

Kaija Merta, verksamhetschef på sektor stöd och omsorg i Lerum och ansvarig för kommunens asylboenden, beklagar att middagen ställdes in så snabbt inpå. Beslutet ingick i en översyn av kostnaderna på HVB-hem.

När SVT Nyheter Väst skrev om den inställda middagen hörde många läsare av sig och undrade varför det inte är lika synd om pensionärer eller andra utsatta grupper som drabbas av besparningar.

Så här skrev Sebastian Hess på facebook: ”Ställ inte utsatta grupper mot varandra genom att säga 'Jamen, pensionärerna då?', det leder inte till nånting. Kampen för julmiddagens vara är en kamp för alla svaga och utsatta- alla har rätt till ett drägligt liv. Agda 98 år ska få sin julmiddag, sjukpensionären Leif 56 år ska få sin och asylsökande Ali 17 år ska få sin. Annars har vi som samhälle misslyckats.”

– Vi får väl höja skatten om för många kategorier lider, säger Sebastian som tycker att det handlar om principen.

– Det hade lika gärna kunnat vara en förskola där utflykt till en djurpark blivit indragen – jag hade reagerat på det också!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.