• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Biblioteket i Borås erbjuder streamingtjänst. Foto: MARC FEMENIA / TT

Nu kan du ”låna” streamad film – på biblioteket

Den digitala utvecklingen av Sveriges bibliotek fortsätter och nu kan Borås stad ställa sig i raden av kommuner i landet som erbjuder dig att se film på nätet.

– Vi märker att streamingtjänsterna är väldigt vanligt i vardagen idag och vi vill ligga i framkant i utvecklingen, säger Kristofer Lecander som är bibliotekarie på Borås stads stadsbibliotek.

”Slipper köa”

Att streama film på nätet förknippas ofta med olagliga tjänster som Dreamfilm och Swefilmer, men på senare tid även med lagliga så som till exempel Netflix eller Viaplay.

Och nu är det på flera bibliotek runt om i landet även möjligt att streama film med hjälp av sitt bibliotekskort. Senast i raden är biblioteket i Borås.

– Till skillnad från DVD-filmer så slipper man köa efter en film till exempel. Dessutom så slits inte filmerna ut, som de tidigare formaten gjorde, säger Kristofer Lecander.

Kvalité prioriteten

620 filmer är det totalt som erbjuds och du kan max se åtta filmer per månad.

– Det är mer fokus på kvalité än kvantitet. Filmerna är kanske inte de vanliga du ser på en biograf, utan mer filmfestival-filmer från olika håll i världen, säger han.

Det här med att locka fler personer till biblioteken, blir inte det svårare om man slipper ta sig dit?

– Vi räknar in digitala besök när vi ger ut statistik så dem räknas faktiskt med.

Surfplattor på gång

Nästa steg för den digitala utvecklingen på biblioteket i Borås blir en större satsning redan till hösten.

– Vi kommer erbjuda enklare lösningar för att kunna läsa e-tidningar genom att ha surfplattor som är kopplade till våra digitala tidningstjänster med tidningar från hela världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer