Foto: Tobias Marbenius

Vintern är här – SMHI varnar för snökaos

Uppdaterad
Publicerad

Vintern gör entré med besked. Under söndagen väntas kraftiga snöbyar och SMHI utfärdar nu flera varningar.

– Det är det första lite mer omfattande snövädret i södra Sverige denna vinter, säger meteorologen Nitzan Cohen.

Flera olyckor har inträffat i landet under söndagsmorgonen till följd av snö och halka.

Kraftigt snöfall väntas på flera håll i södra Sverige. Men prognosen är osäker över hur stor mängd snö som kommer. På många håll väntas omkring fem centimeter, men lokalt kan det komma betydligt mer.

SVT:s meterolog Nitzan Cohen Foto: SVT

– I värsta scenariot kan det komma uppemot 20 centimeter snö, men mängden är osäker och inget är skrivet i sten, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Stopp på E4

På söndagsmorgonen började snön falla över Västernorrland, och utanför Örnsköldsvik har lastbilar problem att ta sig fram i snön och flera har fått stopp på E4 vilket lett till trafikkaos.

– Folk står och skottar på motorvägen, säger bilisten Anette till SVT Nyheter.

I Jönköping har flera olyckor skett i snöns spår. En lastbil åkte av vägen på riksväg 40 vilket lett till stora köer. Dessutom körde en personbil in i ett träd på väg 951.

– Vi fick klippa loss honom men han var vid medvetande, säger Sylve Jergefelt, räddningstjänstens insaltsledare, till SVT Nyheter.

En personbil voltade också på väg 37 i närheten av Oskarshamn på söndagsförmiddagen.

Första omfattande snövädret

Snöovädret kommer från Norge och drar in över Värmland. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för kraftiga snöfall i Östergötland, Småland, Skåne.

– Det är det första lite mer omfattande snövädret i södra Sverige denna vinter och då krävs det oftast inte så mycket för att det ska bli besvärligt i trafiken. Många är kanske ovana och alla har kanske inte vinterdäck, säger meteorolog Nitzan Cohen.

Ishalka på fler håll

Bilister uppmanas att vara försiktiga eftersom det finns risk för ishalka på flera håll.

Det kraftiga snöfallet drar under söndagen snabbt vidare och följs av klart och kallt väder.

– Temperaturerna kan då dyka i köldhålen runt Sjuhärad och Jönköping, säger Nitzan Cohen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.