Genom att plantera ett olivträd invigde SOS Barnbyar sin första verksamhet i Sverige. Foto: SVT

SOS Barnbyar öppnar i Angered

Uppdaterad
Publicerad

SOS Barnbyar är verksamma i 135 länder runtom i världen. På onsdagen slog de upp portarna till sin första verksamhet i Sverige.

– Vi vill vara ett stöd för ungdomarna , säger Catharina Gehrke som är generalsekreterare för SOS Barnbyar Sverige.

Det var fullsatt i den nyrenoverade lokalen i Hammarkullen när SOS Barnbyar invigde Sveriges första operativa verksamhet. Med på invigningen fanns personer från politiskt håll och från näringslivet, men också fyra av de sex mentorer som kommer vara verksamhetens stomme. Arbetet kommer framförallt att grunda sig på ett mentorsprogram som ska hjälpa ensamkommande barn och ungdomar ur fyra perspektiv: lärande, nätverk, empowerment och familjestärkande.

Mentorbaserade program

Varje mentor ska ansvara för åtta till tio ungdomar mellan åldrarna 16 och 21 år, många av dem ebo-placerade. I dialog ska de tillsammans lägga upp ett program där ungdomarna får definiera sina mål och utmaningar.

– Det mentorsprogram som vi har tagit fram under hösten har fokus på att vi ska vända oss till ensamkommande ungdomar som är placerade i familjehem, säger Zainab Hussaini som är gruppchef för mentorsprogrammet på SOS Barnbyar. Där ska vi stötta ungdomarna i de delar där de själva upplever att de behöver stöd i.

– Det kan handla om allt från att en person behöver läxhjälp till att vi kan bidra med ett kontaktnät där ungdomen har en möjlighet att komma ut i arbetslivet, säger Catharina Gehrke.

Många ensamkommande

Arbetet bakom SOS Barnbyar i Sverige har pågått i två år. Under den tiden har Catharina Gehrke och hennes kollegor arbetat med att kartlägga var i Sverige det finns ett behov för deras verksamhet. Att det blev just Hammarkullen ser hon som ett naturligt steg.

– Det finns 28 miljoner barn på flykt i världen idag. Några av dem har kommit till Sverige, och ungefär 300 av dem bor i Hammarkullen. Där såg vi att vår målgrupp befinner sig idag och det är ibland en svår målgrupp att nå. Genom att finnas här blir vi mer lättillgängliga.

Samverkar mellan olika sektorer

Verksamheten i Hammarkullen är unik i jämförelse med flera verksamheter runt om i världen. Den är en samverkan mellan myndigheter, näringslivet och privatlivet och finansieringen sker genom alla sektorer. Förhoppningen hos Catharina Gehrke är att fler verksamheter kan komma att öppnas i Sverige i framtiden.

– Det här är en historisk dag för SOS Barnbyar i Sverige. Vi är glada och förväntansfulla. Nu har vi en lokal efter flera års arbete och vi märker att det bubblar av engagemang i området. Det är jättespännande och en dröm för oss, säger Catharina Gehrke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.