Lars-Gunnar Olsson, chef för Elfsborgsgruppen. Foto: Försvarsmakten/Adam Lindberg

Största hemvärnsövningen på över 40 år

Publicerad

Just nu genomför Försvarsmakten en rikstäckande övning med hemvärnet. Alla som ingår i någon av hemvärnets bataljoner har oförberett inkallats till tjänstgöring.

Alla Sveriges 40 hemvärnsbataljoner deltar i övningen som är den största i sitt slag sedan 1975. Totalt beordrades de uppemot 22 000 personerna som ingår i hemvärnet att oförberett att inställa sig under tisdagen. Övningen är dock frivillig.

– Syftet är att kontrollera att de här förbanden kan samla ihop sig. Det är viktigt att öva under förhållanden där soldaterna inte är förberedda, säger Lars-Gunnar Olsson som är chef för Elfsborgsgruppen.

Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

Under övningen fanns det därför soldater i rörelse på flera platser i landet, som vid hamnar, flygplatser, gator och torg.

2 000 deltar i Sjuhärad och Göteborg

Elfsborgsgruppen ansvarar bland annat för att utbilda, organisera och administrera hemvärnsutbildning i Göteborg och Sjuhärad. Under tisdagen och onsdagen deltar de i övningen med ungefär 2 000 soldater.

 I Västra Götaland ryms även Bohusdalgruppen och Skaraborgsgruppen som också deltar i övningen.

Pågår i ett dygn

– Vi har förberedda övningar i stort sett åtta dagar per år. Men klockan 16.00 på tisdagen kom det ett helt oförberett larm till alla chefer och soldater, säger Lars-Gunnar Olsson.

Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

Övningen pågår i ett dygn och ska vara avslutad vid 16.00 på onsdagen.

En av Elfsborgsgruppens fyra bataljoner har marin förmåga och har därför övat med stridsbåtar i Göteborgs hamninlopp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer