Här sparkar en personal en stor gummiboll hårt mot Dick. Foto: Privat/SVT

Nu polisanmäler anhöriga kränkningarna mot autistiske Dick

Publicerad

Personal på ett av Hultagårdens gruppboenden i Göteborgsområdet var hotfulla och kränkande mot autistiske Dick Nord. Nu polisanmäler de anhöriga händelserna.

Sedan tidigare har boendet anmält sig självt till IVO och startat en utredning kring det inträffade. Nu väljer de anhöriga att polisanmäla händelser som skett på Hultagården.

– Vi känner att det som kommit fram varit så allvarligt att det inte räcker att IVO tittar på det. Nu kan polisen pröva hur dom ser på vad som hänt Dick, säger Emma Eriksson, Dicks moster.

Hård kritik

I veckan har SVT Nyheter kunnat avslöja hur en i personalen på Dicks gruppboende hotat honom med våld, hånat honom och dessutom suttit eller legat över honom med en saccosäck.

Avslöjandet har väckt hård kritik mot boendet bland annat från Sveriges främsta expert, Bo Hejlskov, på så kallat “lågaffektivt bemötande”, det arbetssätt som boendet självt säger sig arbeta med. FUB (Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) riktade tidigare under veckan också hård kritik mot boendet:

– Det är förskräckligt. Man ser att personalen inte har den kompetens de borde ha och helt uppenbart ingen närvarande chef heller, sade förbundets ordförande Harald Strand.

Anställd sade upp sig

Martin Linde-Rahr är högst ansvarig för Hultagårdens olika boenden och berättade tidigare i veckan att det som SVT Nyheter Väst avslöjat gjort honom förbannad.

– Jag vill understryka väldigt tydligt att jag tar avstånd från det här sättet att jobba. Hela vår verksamhet bygger på att vi ska respektera individen, så det är självklart att det inte är acceptabelt hos oss.

Martin Linde-Rahr uppgav själv då att han inte kände till händelsen förrän SVT spelade upp inspelningen. Efter SVT:s avslöjande har han uppgett att Hultagården startat en utredning och att den aktuella personen i inspelningarna stängts av och därefter själv sagt upp sig.

Här hotar personal autistiske Dick med våld – Inspelning avslöjar vad som sker på boendet Foto: Privat/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kränkningar och hot på gruppboende

Mer i ämnet