Snöansvarige Peter Svenningsson och hemmahoppet Hanna Falk. Foto: SVT

Nu ryker snöhögen i Ulricehamn

Uppdaterad
Publicerad

Trots alla snökanoner kommer den sparade snöhögen att användas för världscuptävlingarna i Ulricehamn. Det gör att kostnaden för snösäkringen stiger till en miljon kronor.

Tack vare den senaste tidens kyla så går snökanonerna vid Lassalyckan i Ulricehamn för fullt. Där ska världseliten i längdskidor drabba samman i slutet av januari. Förutom snökanonerna kompletterar arrangörerna med den snö som sparats vid slalombacken. Målet är att få ihop en femkilometersbana.

– Vi satsar allt vad vi kan på det. Då får vi kuperingen så det blir en riktigt tuff bana. Det blir bättre tävlingar helt enkelt, säger Peter Svenningsson som är chef för snösäkringen.

Kör snö från snöhögen

SVT har tidigare berättat om hur en jättelik snöhög sparats vid slalombacken i Ulricehamn. Under ett täcke av sågspån lagrades över 13.000 kubikmeter för att säkra snö till världscupen. Efter att sommarsolen stekt snöhögen så återstod i slutet av oktober 8.400 kubikmeter.

Nu har täcket med sågspån tagits bort och snö ska köras från slalombacken till Lassalyckan. Peter Svenningsson räknar med att de kommer att använda mellan 2000 till 5000 kubik.

– Vi tar beslut dag för dag, säger han.

Ökad kostnad

Att man nu även kommer att köra snö från slalombacken innebär en ökad kostnad. Peter Svenningsson räknar att med kostnaden för snöhögen totalt kommer att stiga till runt en miljon kronor för världscupbolaget.

– Det kostar ju, men det är viktigt att få ihop femkilometersbanan.

Nästa vecka kommer en representant för Internationella skidförbundet FIS att inspektera banan.

– De kommer att säkerställa att vi ligger rätt med bana och spår.

Är du orolig?

– Nej, det ser bra ut.

Liksom snöproduktionen har även biljettförsäljningen tagit fart. Marknadschefen Pernilla Nimmermark tror att det är snön, kylan och de svenska framgångarna i Tour de Ski som gett resultat.

– Det går som tåget, säger hon.

Totalt har nu över 30.000 biljetter sålts. Arrangörernas mål är 40.000. Tävlingarna går av stapeln den 21 och 22 januari.

– Det kommer bli en folkfest och en härlig stämning. Jag kan tänka mig jublet när Hanna Falk som är från Ulricehamn kör in på stadion, säger Pernilla Nimmermark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.