Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uddevalla sjukhus, som tillsammans med Norra Älvsborgs Länssjukhus, nu går upp i stabsläge. Foto: Bo Johansson

NU-Sjukvården har gått upp i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

NU-Sjukvården går upp i stabsläge, vilket P4 Väst var först att rapportera om. Enligt sjukhusdirektör Björn Järbur är anledningen ett större inflöde av patienter än vad man räknat med, som resulterat i överläggningar.

– Det vi gör nu är att se hur vi kan vässa vårt att arbete för att vi ska få ner överbeläggningarna.

Man hade räknat med att inflödet av patienter skulle fortsätta i samma trend som det gjorde under 2020 och 2021. Men så blev det inte. Istället blev patientflödet högre, vilket gör att NU-sjukvården gått upp i stabsläge.

– Man kan alltid vara efterklok. Man kunde utgått från att flödet skulle sett ut som det gjorde 2019, men vi följde den trend vi sett under lång tid, säger Björn Järbur.

Anledningen till att man haft ett mindre flöde de senaste två åren beror bland annat på att fler personer stannat hemma och rört sig mindre.

Kan korta vårdtiderna

Det man kommer göra nu, under perioden sjukhuset är i stabsläge, är att bland annat se hur man kan korta ner vårdtiderna.

– Vi kommer vara i stabsläge tills vi ser att de insatser vi gör börjar ge effekt och att vi rör oss i tillräckligt mycket rätt riktning för att vi ska se att det vänder, säger Björn Järbur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.