Emma Johansson, landskapsarkitekt park och naturförvaltningen Göteborgs Stad Foto: Peter Svensson

Nu ska Brunnsparken få nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

I en förstudie av Park- och naturförvaltningen i Göteborg kommer allmänheten få möjlighet att berätta hur de tycker att Brunnsparken ska förbättras.

– Jag har redan pratat med 50-60 personer som lämnat synpunkter, säger Emma Johansson, landskapsarkitekt på Park- och naturförvaltningen i Göteborgs Stad, som under en månad ska samla in vad göteborgarna tycker om stadens hjärta.

– Det finns både positiva och negativa bilder av Brunnsparken. Det som är bra är det centrala läget och att det är och förblir en allmän plats för möten mellan människor i ett övrigt kommersiellt stråk.

Trygghet och trivsel ska öka

Brunnsparken är en av Göteborgs mest centrala och välbesökta offentliga platser och en viktig knutpunkt för kollektivtrafik med stor genomströmning av människor.

– Det som är dåligt är att folk uppfattar platsen som mindre trygg på kvällarna, att grupperingar har tagit över och det finns en drogförsäljning som gör att man till exempel inte vågar sätta sig på bänkarna, säger Emma Johansson. Det finns även synpunkter på att det är bullrigt och att det finns för mycket fåglar som förorenar.

Under våren har Park- och naturförvaltningen haft workshoppar med olika intressenter för att klargöra Brunnsparkens styrkor och svagheter samt möjligheter och hot inför en upprustning och utveckling av parken. Från Göteborgs Stad har olika förvaltningar deltagit och dessutom har experter på fysisk tillgänglighet, fastighetsägare och polisen deltagit i workshopparna.

Som privatperson går det bra att lämna synpunkter till stadsutveckling.goteborg.se/brunnsparken fram till och med 12 maj.

Efter sommaren kommer förstudien förstudien att redovisas för Park- och naturnämnden, som då får ta ställning till den fortsatta processen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.