Martin Pernheim är deklarationexpert på Skatteverket i Göteborg. Foto: Jeanette Andersson/Skatteverket

Nu ska deklarationen in

Uppdaterad
Publicerad

När dygnet slagit över till den tredje maj gäller det att ha lämnat in deklarationen, Skatteverkets statistik på kommunnivå visar att Partille är bäst i länet på att deklarera digitalt. Än så länge.

I år har Skatteverket lagt mycket fokus på att öka antalet personer som väljer att deklarera via nätet, och det har gett resultat. I början på veckan hade 4 miljoner deklarationer lämnats in digitalt, jämfört med 3,3 miljoner för samma period 2016.

Martin Pernheim är deklarationsexpert på Skatteverket i Göteborg och tycker att hela processen med deklarationer verkar gå smidigare i år än tidigare.

– Det är kortare telefonköer i år. Det är fortfarande högt tryck på servicekontoren men det känns som det är mer riktiga frågor som ställs, säger han. Tidigare kunde det komma personer som inte ens öppnat kuvertet och undrade vad de skulle göra med den.

I Partille deklarar flest digitalt

Årligen ska drygt 7 miljoner deklarationer lämnas in. Förra året kom 5,1 miljoner in digitalt. I år ligger Västra Götalands län nära rikssnittet, här hade 32,41 procent av deklarationerna lämnats in digitalt i slutet av förra veckan.

Bäst i länet på att deklarera digitalt är Partille, Ale och Skövde. Hela 36,51 procent av Partilles deklarationer har hittills lämnats in via telefon, mobil, app eller dator.

Expertens tre tips för dig som ännu inte deklarerat

1. Kontrollera kontrolluppgiften.

– Många kollar bara att kontrolluppgiften de fått från sina arbetsgivare stämmer överens med det som skatteverket har.

Kontrolluppgiften är det som din arbetsgivare skickar både till dig och skatteverket. Enligt Martin Pernheim är det en god idé att kolla så att den verkligen stämmer med förra årets inkomster.

– Jämför med dina lönespecifikationer, stämmer de här uppgifterna?

2. Vid flera jobb: be arbetsgivaren dra mer skatt.

– Skatten är progressiv, ju mer du tjänar desto mer ska du betala i skatt. Men arbetsgivaren räknar din skatt i förhållande till vad du tjänar hos dem. Brukar du få kvarskatt kan du be dina arbetsgivare att betala in mer.

Det här är en vanlig situation för unga och studenter, som har flera jobb menar Martin Pernheim.

– Det är jättesvårt för de som har just korta jobb och har oregelbundna inkomster.

3. Få det gjort bara.

Det sista tipset från Martin Pernheim är att inte vänta med deklarationen till elfte timmen. Det är många som gör just det, vilket gör att telefonköerna blir långa de sista dagarna innan och under andra maj.

– För mig tog 1,5 minut att deklarera. man behöver inte ha någon ångest heller. Kommer du på i efterhand att du har gjort något fel så kan du ändra dig i upp till fem år och begära omprövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.