Tre ungdomar från Marks kommun miste livet i den svåra olyckan utanför Sveg. Foto: TT

Busschauffören pressades i rätten: ”Jag vet att jag inte somnade”

Uppdaterad
Publicerad

När rättegången om den svåra bussolyckan i Härjedalen fortsatte på onsdagen hördes den åtalade busschauffören.

– Jag drar i ratten så mycket som möjligt uppåt. Sen svartnar det. Sen minns jag inte något förrän jag hänger i bältet, säger han.

Det var för snart två år sedan som en buss med högstadieelever från Skene körde av vägen och välte på E45 söder om Sveg. Tre ungdomar dog och över 20 fick allvarliga skador.

Just nu pågår rättegången mot den man som körde olycksbussen, och på onsdagen talade han för första gången själv i Borås tingsrätt.

Bussolyckan i Härjedalen

Busschauffören står åtalad för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Olika uppfattningar

Åklagaren menar att olyckan främst orsakats av att mannen varit påverkad av trötthet. Det är en uppfattning som även Haverikommissionen delar. Men busschauffören hävdar att så inte var fallet.  Istället har han pekat på andra möjliga orsaker till olyckan, såsom dåliga vägförhållanden.

– Den mest troliga förklaringen är den som min huvudman lämnat, nämligen att det har var ett kraftigt gupp i vägen som påverkat sidostabiliteten, har busschaufförens advokat Ulrik Smedberg sagt i en tidigare intervju med SVT.

Haverikommissionen konstaterar dock att vägbanan inte haft några allvarliga brister. Detsamma gäller bussen. Föraren har hela tiden nekat till brott. Vid en fällande dom riskerar han fängelse.

Hörs i rätten: ”Det svartnar för ögonen”

När busschauffören hörs i rätten får han svara på frågor gällande hur pigg han var vid olyckstillfället.

 – Jag var inte trött. Det går inte att vara trött när man måste parera hela tiden. Man kan inte koppla av alls, säger han.

Målsägandebiträde Marcus Josefsson frågade om när bussen gick av vägen. Vad han gjorde när han kände att bussen började gå av vägen.

– Det svartnar för ögonen. Jag ser ju vägen, men känner att bussen börjar gå ut utanför kanten, berättar föraren.

Föraren berättar vidare att han försöker få upp hjulet från kanten. Han säger också att han inte är säker på att han bromsade när bussen gick av vägen, men att han borde gjort det.

”Jag vet att jag inte somnade”

Målsägandebiträde Scholander läser i rätten upp vad chauffören svarade i tidigare polisförhör. Hon anmärker på att han då har svarat att han inte vet om han har somnat till när bussen gick av vägen. Under rättegången uttrycker föraren sig säkrare.

– Jag vet att jag inte somnade, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet