Nu ska vårdköerna bort

Uppdaterad
Publicerad

Mer vård ska köpas in av externa aktörer och inom tre år ska de långa vårdköerna vara ett minne blott.

Det var ett av målen som den grönblå regionledningen la fram i samband med att budgeten presenterades på måndagen.

– Det blir en stor utmaning som kräver tålamod, vårdkön är inget vi kan trolla bort, säger Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Ökande kötider och bristande tillgänglighet inom vården. Låter det bekant? Statistiken visar att utvecklingen de senaste åren gått på ett sätt som politikerna inte alls tänkt sig. Enligt siffror från Sveriges kommuner och landsting, SKL, så hade i mars 2011 drygt 1300 patienter väntat på sitt första sjukhusbesök i mer än 90 dagar.

Kön ska bort

I mars 2016 var motsvarade siffra över 16 400 patienter. Regionen klarar därmed inte på långa vägar den lagstadgade vårdgarantin som infördes 2010. Den grönblå regionledningen, som kallar sig GrönBlå Samverkan, adresserade problemet redan i budgeten för två år sedan då 750 miljoner kronor avsattes. Resultatet uteblev då men nu avsätts ytterligare 140 miljoner årligen under tre år.

– Pengarna för 2015 var lite mer generella och sjukhusen hade då många andra nytillkomna kostnader som drog iväg, bland annat läkemedel, säger Jonas Andersson.

Nu hoppas han att pengarna ska ge bättre effekt.

– Kön ska vara helt borta om tre år men redan framåt våren 2018 ska det verkligen märkas.

Vill ta hjälp av privata aktörer

Pengarna ska, enligt Jonas Andersson, göra det möjligt för den egna sjukvårdsorganisationen att ge mer vård men framför allt ska man ta hjälp av fler privata aktörer. En riktning som inte uppskattas av oppositionen

– Det är ett oansvarigt sätt att hantera våra skattepengar och våra invånare, säger Helen Eliasson (S), oppositionsråd.

Hon menar att patienter förväntar sig vård på sjukhus men att flera sjukhus i dag dras med effektiviseringar, saknar personal och står med tomma vårdplatser.

– Då är det här helt fel väg att gå, säger Helen Eliasson.

Socialdemokraterna vill framför allt se högre löner för befintlig personal. I den grönblå regionledningen pratar man hellre om löneutveckling.

– Vi vill säkerställa lönekarriär under livet så att inte ingångslönen är densamma som slutlönen. Det tror jag är en större utmaning som vi måste ta oss an, säger Jonas Andersson.

Vårdöverföring från akutsjukhusen

Den grönblå budgeten som presenterades på måndagen innehöll även en miljardsatsning under tre år för att överföra vård från akutsjukhusen till närsjukhus, primärvård och hemsjukvård. Pengar ska också gå till att korta vårdköer inom barn och ungdomspsykiatrin.

När det gäller kollektivtrafiksatsningar nämndes bland annat pengar till 40 nya regiontåg och sänkning av pris på Västtrafiks RegionenRunt-kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.