• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Mona Bungum, vd Livio Egg and sperm bank. Foto: TT/Pressbild

Nu startar Sveriges första privata ägg- och spermiebank

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i Sverige startas nu en ägg- och spermiebank i privat regi.

– Vi vet att det finns ett behov, säger Mona Bungum, vd för företaget.

Från och med den första januari i år får privata kliniker utföra provrörsbefruktningar med donerade spermier, något som tidigare bara var möjligt på universitetssjukhusen. För privata aktörer ger det en möjlighet att behandla fler patientgrupper, vilket också lett till ett större behov av donationer, enligt Livio fertilitetscentrum.

Därför startar företaget nu en ägg- och spermiebank – den första privata i landet.  

– Vi vet att svenska myndigheter har en önskan om att Sverige ska vara självförsörjande med donerade ägg och spermier. Det är köer inom offentliga vården, det är svårt att rekrytera donatoner och patienter åker till utlandet. Så det finns ett behov, säger Mona Bungum, vd vid Livio Egg and sperm bank. 

Fördelar med svenska donationer

Redan idag genomförs provrörsbefruktningar med spermier från Danmark. Men enligt Mona Bungum finns det flera fördelar med ambitionen att övergå till svenska donatorer. 

Om Sverige är självförsörjande påverkas till exempel inte tillgången om ett annat land skulle ändra sina lagar. 

– Och det kommer också in en säkerhet genom att svensk lagstiftning är väldigt genomarbetad där man tänker på ett eventuellt barns bästa till exempel med möjlighet för dem att söka sitt genetiska ursprung, säger Mona Bungum. 

Långa köer i regionen

Importen av spermier gör att det idag inte är någon kötid hos privata aktörer, men där måste patienterna själva stå för kostnaden.

Inom den offentliga sjukvården varierar väntetiderna. I Västra Götaland är köerna längst i hela landet, vilket SVT Nyheter Väst tidigare har rapporterat om. För den som behöver donerade spermier är väntetiderna nu över fyra år i regionen. 

Ann Thurin Kjellberg, överläkare vid reproduktionsmedicin på Sahlgrenska, tror dock inte att en privat ägg- och spermiebank kommer att minska köerna inom den offentliga vården. 

”Kan ta ansvar och upplysa”

– Det är väl bra att de tar det här initiativet, men jag tror inte att det kommer att påverka situationen för vår verksamhet. Det är inte bara att ha tillgång till själva spermierna. Vi måste ha resurser för att kunna utreda de par som kommer till oss och göra behandlingarna, säger hon. 

Livios ambition är att samarbeta med den offentliga vården i framtiden och Mona Bungum tror att en privat ägg- och spermiebank kan komma till nytta även för landstingen. Målet är att avdramatisera ämnet och på så sätt förändra synen på donation. 

– Inom landstingen finns inte samma resurser marknadsföringsmöjligheter. Jag tror att vi kan ta ett ansvar och upplysa om att det finns ett behov, säger hon.

I klippet nedan kan du se hur det ser ut i en dansk kliniks förråd med säd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.