Det här gör alla till vinnare, säger Pia Sundhage. Foto: arkivbild TT

Pia Sundhage hyllar allsvenska klubbarnas damsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Damfotboll är framtidens melodi. IFK Göteborg har precis beslutat att starta ett damlag och IF Elfsborg väntas göra detsamma.

– Vi firar idag, detta är en vinst för alla, säger Pia Sundhage, en av Sveriges främsta profiler inom damfotbollen.

IFK Göteborg har under sin 115 år långa klubbhistoria aldrig haft ett damlag. Men på måndagens årsmöte togs det historiska beslutet att satsa även på damfotboll.

– Jag tror att omvärlden, sponsor, politiker etc tar det för givet och det gör vi också. Om vi säger att vi är en klubb för alla måste vi mena det, säger ordförande Mats Engström till Göteborgs-Posten.

Även IF Elfsborg är inne på samma linje. Klubbens styrelse vill se ett nytt damfotbollslag i division 4, med start säsongen 2020. Nu ska årsstämman fälla avgörandet.

”Stöttar till hundra procent”

En som välkomnar beskeden är Pia Sundhage, som ägnat större delen av sitt liv åt damfotbollen.

– Jag stöttar detta till hundra procent, inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv. Äntligen kan unga tjejer få drömma om att spela på Ullevi!

Enligt Sundhage har storklubbar i såväl England som Tyskland och Italien gjort liknande satsningar på damfotboll. Och hon hävdar att vinsterna är stora.

– Jag är övertyga om att detta gör alla till vinnare. Man kommer att lära sig av varandra, säger Pia Sundhage.

Finns fallgropar

Samtidigt ska man vara medveten om fallgroparna, säger Sundhage:

– Det är en sak att skriva in denna satsning i ett dokument, men en helt annan sak att sjösätta projektet. Det kommer att krävas hårt arbete.

Om även Elfsborg säger ja till att satsa på ett damlag innebär det att samtliga allsvenska fotbollslag i Västra Götaland får en damsektion.

BK Häcken har sedan tidigare ett damlag, som just nu spelar i division 3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.