Foto: Mattias Jansson, Lerums kommun.

Efter sabotaget: Nu vajar Prideflaggan åter i Gråbo

Uppdaterad
Publicerad

I början av augusti sågades Ljungviksskolans flaggstång ned och Prideflaggan brändes upp. Det polisanmäldes och kommunstyrelsens ordförande i Lerums kommun lovade att flaggan skulle upp så snart som möjligt igen. På onsdagen lagom till höstterminens skolstart i Ljungviksskolan, vajar den åter stolt.

– Jag vill att man som invånare i Lerums kommun ska känna att ingen ska behandla dig annorlunda för att du älskar en annan hbtq-person. Man ska känna sig trygg oavsett vilken sexuell läggning man har, säger Alexander Abenius (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerum, i ett pressmeddelande.

Det var i början av augusti som en familj i Gråbo upptäckte den söndriga flaggstången vid en skola. Mamman tog bilder och delade på sociala medier vilket väckte mycket uppmärksamhet.

Händelsen polisanmäldes av kommun som nu ordnat en ny flaggsstång. I ett pressmeddelande skriver kommunen bland annat att skolan ska förmedla värden som människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet och alla människors lika värde.

– Vi var arga och ledsna för att vår Prideflagga brändes ner och såg mycket allvarligt på händelsen. Vi har uppmanat alla vuxna att prata med sina barn och ungdomar om allas lika värde, så fortsätter vi i skolan att arbeta med detta när vi nu åter träffar våra elever, säger Ljungviksskolans rektor Bente Törnqvist i pressmeddelandet.

Nedan kan du se ett klipp på hur det såg ut under prideparaden i Göteborg sommaren 2018

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer