Arkivbild. Foto: TT

Ny bedrägerivåg mot äldre – försöker lura polsktalande

Uppdaterad
Publicerad

En polsktalande kvinna som utger sig för att vara polis försöker lura äldre personer med polsk bakgrund i Göteborgsområdet att lämna ifrån sig värdesaker. Hittills har hon lyckats i fyra fall, skriver polisen på sin hemsida.

– Hon ringer och säger att stöldligor begår inbrott i området och att det är bäst att lämna ifrån sig guld och smycken till polisen. Det är väldigt elakt gjort, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen, till TT.

Flera anmälningar har kommit in till polisen de senaste dagarna om bluffsamtal från en polsktalande kvinna, som utger sig för att vara polis. Enligt polisen kan många fler ha drabbats då mörkertalet är stort.

85-årig kvinna drabbad

Det är inte första gången som kvinnan slår till. Göteborgsområdet drabbades redan i somras då äldre polsktalande personer ringdes upp. Då råkade bland annat en 85-årig kvinna illa ut och blev av med värdesaker. Även andra regioner i främst södra Sverige har råkat ut för kvinnan.

– Vi tror att det är samma person som håller på nu. Hon låter väldigt trovärdig, säger Anna Göransson.

Polisen vädjar nu till dem som får samtal av kvinnan att inte tro på henne, lägg på luren samt att kontakta polisen på 114 14.

– Vi inom polisen arbetar ju aldrig på det här sättet. Så vi uppmanar de som får sådana här samtal att lägga på luren, säger Anna Göransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.