Ny domarskola i Mariestad

Publicerad

I januari startade en ny domarskola i fotboll för ungdomar i Mariestad. De kommer från fotbollsföreningar i Västra Götaland som insett domarbristen och det har blivit en succé.

– Håll vänster! Här blir perfekt, här ser vi allt! Och så vilar vi, säger Erden Berani som är ute på plan med två killar som får agera övningsdomare under en träningsmatch. De övriga killarna och tjejerna spelar på och ropen hörs om att ”passa mig” som det brukar under fotbollsmatcher.

När Erden, kallad Eddie, vänder uppmärksamheten mot de två killarna, ser de något som inte han ser. Bollen kommer flygande och träffar Eddie lätt i skrevet. Men det är ingen fara, han är van, hukar sig och ropar: ”Det gick bra!” Spelet fortsätter.

Mariestad

Vill satsa på ungdomar

Som domare gäller det verkligen att ha ögonen med sig och vara på rätt plats hela tiden och även om riskerna kan vara fysiska, så förknippar nog många yrket med de psykiska påfrestningar som uppstår när spelare och publik inte är överens med domaren.

– Ja, jag kan hålla med om det. Det är väl därför det är svårt att få fram domare för att de får ta mycket skit, helt enkelt, säger Tess Önnefors, coach Norra Vadsbo domarskola.

För att klara av de situationerna får eleverna öva.

– Vi har ganska stora krav på dem, att de ska närvara och hur de ska vara under träningen, mycket psykologikunskap, så det är jätteroligt, säger Tess Önnefors.

Domarbristen i Västra Götaland, förutom i Göteborg, är stor. Den utbildning som sker, kan komma för sent, menar Eddie. Då kan det vara spelare som är i 30-årsåldern som slutat mer eller mindre att spela aktivt och blir domare istället.

Här är det fotbollsföreningarna själva som skickar de ungdomar som själva är intresserade av att bli domare och domarskolan verkar ha blivit en succé. Det var tänkt som ett test med 10-15 ungdomar i åldern 13-18 år, men nästan dubbelt så många vill prova att vara domare.

”Det är jag som dömer”

Vad är det som är bra med den här utbildningen?

– Att de är engagerade, de visar mycket i varje situation vad man ska göra och hur man ska stå rätt. Det var mycket som jag överhuvudet inte visste hur jag skulle göra, säger Edvin Larsen, elev vid Norra Vadsbo domarskola.

Känns det inte jobbigt med kanske arga pappor som skäller?

– Det får man försöka sortera bort, jag tänker att jag som dömer, vet mest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mariestad

Mer i ämnet