Ny forskning tolkar likes på Instagram

Uppdaterad
Publicerad

Att ”likea” ett foto på Instagram betyder inte nödvändigtvis att du gillar bilden du såg. En like kan ha olika betydelse beroende på vem som likear och vem som tolkar liken.

– Det viktigaste med min studie är nog att den beskriver det ”språk” som utvecklats mellan användare som kommunicerar med varandra genom likes på instagram, säger Beata Jungselius, doktorand i tillämpad IT, Göteborgs Universitet.

Enligt Beata Jungselius kan en ”like” innebära att användaren faktiskt gillar bilden men det kan ändå finns en osäkerhet hos mottagaren om det verkligen är så.

– Samtidigt kan frånvaron av likes skapa samma osäkerhet.

Alla är lika

Tidigare forskning har gett resultat som att ”bara en like” i vardagligt tal inte betyder så mycket, men den nya studien visar att de kan betyda jättemycket.

Både de man får och de man inte får. Den nya studien visar att många, oavsett kön eller ålder, reagerar när reaktionerna uteblir.

Varför likear ingen?

Sena eller uteblivna likes kan också tolkas som att ens vänner är på semester eller bortresta utan tillförlitlig uppkoppling och att likesen då sannolikt kommer senare på kvällen eller dagen efter.

Och uteblivna reaktioner kan innebära att man helt enkelt tar bort sitt inlägg. I studien har 16 personer ingått som frekvent använder sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.