Arendal logistikområde Foto: Göteborgs Hamn

Ny gigantisk terminal i Göteborgs hamn

Uppdaterad
Publicerad

Den nya hamnterminalen vid Arendal blir lika stor som 30 fotbollsplaner. Hela investeringen kommer att gå på en miljard kronor.

Strax efter nyår gav mark- och miljödomstolen klartecken för Göteborgs Hamn att bygga en ny godsterminal vid Arendal på Hisingen.

– Det är ett mycket glädjande besked. Terminalen är viktig för vår framtida expansion och ger oss en möjlighet att hanterad ökad efterfrågan i framtiden, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs Hamn, när han ringer upp GP från en tjänsteresa i Kina.

En miljard

Det är ingen liten anläggning Göteborgs Hamn planerar. Ytan blir 220 000 kvadratmeter, vilket motsvarar 30 fotbollsplaner. Hela investeringen kommer att gå på en miljard kronor.

Det löser också ett akut problem med att hitta någonstans att bli av med muddermassor som grävs upp från havsbottnarna i farlederna i Göteborgs hamninlopp.

Bygget påbörjas 2017 och beräknas vara klart framåt 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.