Se vår reporter Aron Engman testa sina kunskaper mot 8-åriga mattesnillet Siri Dahlqvist på matteklubben i Göteborg. Foto: SVT

Ny klubb i Göteborg för barn som älskar matematik

Publicerad

Under hösten har Matteklubben Tänkarna dragit igång verksamhet i Göteborg. En klubb för barn som gillar riktigt kluriga uppgifter.

– Jag gillar gånger och delat med, säger 8-åriga Siri Dahlqvist.

Många barn får mer än nog av matematiken som de lär sig i skolan. Men så finns det de som bara älskar att räkna. Därför finns det sedan i höstas också en matteklubb i Göteborg.

– I skolan finns det en väldig spridning på matteeleverna och det kan leda till att det ibland är svårt att stimulera de som är väldigt matteintresserade. Så vi försöker hitta ett sätt att stimulera dem, säger en av initiativtagarna Johan Gustafsson.

”Går att göra något åt det”

Johan Gustafsson är doktorand i systembiologi vid Chalmers. Men sedan ett halvår tillbaka undervisar han också ideellt på Matteklubben Tänkarna. Det är en del av ett företag som har liknande verksamhet i flera städer runt om i landet. Bland annat i Stockholm och Karlstad. I Göteborg finns det nu mer två grupper. En för barn i åldrarna 10-13 år och en för barn i åldrarna 7-9 år, som Johan Gustafsson håller i.

– Jag har själv varit understimulerad i matematik i skolan så jag vet hur de här eleverna har det. Och jag tänkte att det går att göra något åt det, säger han.

”Man får klura lite extra”

Så varannan måndagskväll ger han kluriga matematiska uppgifter till sin nya klass.

– Jag gillar gånger och delat med, för man får klura lite extra på det och det är svårare och jag tycker det är kul, säger 8-åriga Siri Dahlqvist.

Vad kan man ha matten till då?

Man kan använda det till exempel när man går och handlar, om man ska få växel tillbaka kan man räkna ut det i förväg, säger hon.

Brukar du göra det? 

– Nej, säger Siri Dahlqvist.

Kan du lösa tankenöten i klippet? Titta och testa!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.