Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se polisen berätta om vistelseförbudet och se kartan över centrala Göteborg där den 23-årige mannen inte får vistas längre. Foto: SVT

Ny lag om preventivt vistelseförbud: Därför portar polisen en 23-årig man från centrala Göteborg

Publicerad

Han är 23 år och får överhuvudtaget inte vistas i stora delar av centrala Göteborg just nu. Enligt polisen ingår mannen i en kriminell grupp, och han är en av de första i Sverige att få så kallat preventivt vistelseförbud.

– Hans möjlighet att skapa otrygghet för allmänheten kommer bli mycket mindre, säger Christian Jensen, vid polisen i Göteborg.

Den nya lagen om vistelseförbud, så kallade preventiva vistelseförbud, började gälla den första februari i år. Det gäller personer som polisen misstänker främjar brottslighet, som kan förbjudas att vistas på vissa allmänna platser. Även om de inte dömts för brott.

Första fallet i regionen

Det första fallet i Västra Götalandsregionen handlar om en 23-årig man, som polisen kopplar till en kriminell gruppering i centrala Göteborg.

– Han befaras allvarligt skada tryggheten hos allmänheten, säger Christian Jensen, operativ samordnare i lokalpolisområde Göteborg City.

23-åringen får inte längre röra sig i ett område som bland annat innefattar allt innanför Vallgraven, Nordstaden, Masthugget och Lorensberg. Det innebär att han inte heller kommer kunna ta kollektivtrafiken för att ta sig genom dessa områden.

Försvagas genom förflyttning

Tror du att han kommer att sluta begå brott bara för att ni ger honom geografiska begränsningar?

– Nej, det vi förmodligen kommer se är en förflyttning, att man börjar sin kriminalitet på något annat område. Det vi dock vet från erfarenhet är att när vi förflyttar dem försvagas de och vi kommer att fortsätta med vistelseförbud mot nya personer, säger Christian Jensen.

Mannen är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, misshandel och olaga hot. Förbudet gäller i sex månader och kan förlängas. Beslutet tas av en åklagare.

Polisen har hittills skickat in ytterligare två ansökningar mot personer som ingår i 23-åringens kriminella krets, båda har gått igenom.

Det här är lagen om preventiva vistelseförbud:

  • Lagen innebär att en person kan förbjudas att vistas inom ett avgränsat område om denne medvetet främjar brottslighet som allvarligt kan skada tryggheten eller där det finns risk för användning av skjutvapen eller sprängämnen. Åtgärden kan beslutas utan att personen har dömts för brott.
  • Området kan vara exempelvis allmän plats, skolgårdar och i fordon på allmän plats. Ett vistelseförbud får inte avse ett större område än vad som är nödvändigt.
  • Även barn över 15 år ska kunna beläggas med vistelseförbud. Ett vistelseförbud ska förses med de begränsningar och undantag som är påkallade med hänsyn till förhållandena i det enskilda fallet.
  • Åtgärden gäller högst sex månader i taget och överträdelser ska bestraffas med upp till ett års fängelse.
  • Efter anmälan från polisen fattar åklagare beslut om förbudet. Åtgärden kan överklagas till domstol av den som belagts med ett vistelseförbud. Polismyndigheten kan inte överklaga åklagarens beslut.

Källa: Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.