Ny myndighet flyttar in i Angereds centrum Foto: SVT

Ny myndighet till Angered

Uppdaterad
Publicerad

Angered får den nya Jämställdhetsmyndigheten som kommer att starta sin verksamhet förste januari 2018. Ett 70-tal medarbetare ska anställas. Det skriver regeringens utredare i ett pressmeddelande.

Den nya Jämställdhetsmyndigheten kommer att placeras i Angered i nordöstra Göteborg. Myndigheten flyttar in i en före detta vårdcentral i stadsdelens centrum, skriver regeringens särskilda utredare Kerstin Alnebratt i ett pressmeddelande.

– Vi har hittat en funktionell och passande lokal med bra läge mitt i Angereds centrum. När Jämställdhetsmyndigheten startar sin verksamhet den 1 januari 2018 kommer den gamla vårdcentralen att ha byggts om för att passa myndighetens behov, säger Kerstin Alnebratt.

Tredje myndigheten i Göteborg

Att placera Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg är en del i regeringens strävan att utlokalisera myndigheter från Stockholm. Utöver länsstyrelse, universitet och två AP-fonder finns sedan tidigare bara två myndigheter i Göteborg – Statens museer för Världskultur samt Havs- och vattenmyndigheten.

Två ambitioner har väglett arbetet – den ena har varit möjlighet till samlokalisering med annan statlig myndighet och den andra en placering i förortsläge.

Ska motverka våld mot kvinnor

Stort fokus kommer att ligga på implementeringen av den nationella strategin för att motverka mäns våld mot kvinnor, inklusive hedersrelaterat våld och frågor som rör prostitution och människohandel. Därutöver ska myndigheten fördela bidrag till jämställdhetsprojekt och kvinnors organisering samt i övrigt bistå regeringen i det internationella arbetet på området.

Den nya myndigheten kommer att engagera ett 70-tal medarbetare, enligt utredaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer