Erik Nord, polischef i Storgöteborg, gladdes åt att coronautbrottet först såg ut att minska brottsligheten. Men statistik visar att den är något högre än förra året. Foto: SVT/Anders Wiklund/TT

Ny statistik förändrar bilden av brottsligheten efter coronautbrottet

Uppdaterad
Publicerad
Antalet brott gick ner kraftigt i början av coronautbrottet. Men glädjen blev kortvarig. Statistik som SVT Nyheter Väst begärt ut visar att antalet rapporterade händelser i mars 2020 faktiskt blev fler än samma månad förra året. I alla fall i polisområde Storgöteborg.

– Under en till två veckor sjönk antalet HR (händelserapporter) mycket, och anmälningarna gick ner med en tredjedel i Storgöteborg, minns Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Brottsligheten minskade generellt, även om det blev extra tydligt i vissa kategorier som bostadsinbrott (eftersom folk stannade hemma) och organiserade stölder (högre upptäcktsrisk när så många var hemma).

Fler brott i år

I mars förra året registrerades totalt 9 214 HR i Storgöteborg. Men i mars i år hade det ökat, om än marginellt – till 9 553.

– Men förra veckan upptäckte vi att det började återgå till de gamla nivåerna och nu ligger vi nästan på de vanliga 250-300 anmälningarna per dygn, säger Erik Nord.

En del brottslighet är direkt kopplad till coronautbrottet, som när bedragare lurar av äldre kontanter och kortkoder i förevändning att de ska hjälpa dem handla.

Brott i nära relation

Det finns också en bild av att det nu sker fler brott i nära relationer, men det tillbakavisar polischefen.

– Det handlar mest om spekulation. Man tror att om folk är hemma börjar dom slåss. Vi har visserligen ett högre antal inkomna ärenden för den brottstypen det här året, men det har inte ökat i samband med corona, säger han.

Färre självmordsförsök

Den statistik SVT Nyheter Väst begärt ut stämmer heller inte med bilden att antalet självmordsförsök ökat under coronautbrottet. Tvärtom, faktiskt.

I mars 2019 hade polisen i Storgöteborg 185 händelser som kodades som självmordsförsök eller psykisk ohälsa. I mars i år hade den siffran sjunkit till 172.

– Enskilda polismäns uppfattning hänger på vilka uppdrag man själv åkt ut på. Därför är det viktigt med statistik, även om man får ta också den med en nypa salt, konstaterar Erik Nord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet