Ny studie: Så kan pedofilers sexlust dämpas

Uppdaterad
Publicerad

En medicin som trycker ner testosteronet har en märkbar effekt på pedofilers sexualitet, detta enligt en ny svensk studie ledd av ST-läkare från Skaraborgs sjukhus. Enligt studien säger sig en majoritet av pedofilerna vilja fortsätta med medicinen.

– För en del verkar den vara ett realistiskt alternativ, säger ST-läkaren och forskaren Valdemar Landgren.

De 52 män som deltog i studien hade själva vänt sig till hjälplinjen Preventell för att de känt en sexuell dragning till barn och led av detta.

– Det är inte så att alla som känner en dragning till barn har en pedofil störning. Och det är absolut inte så att alla som känner en sådan dragning begår övergrepp, förklarar Valdemar Landgren.

Dragning försvann

I studien såg man att de män som bara fick placebo (sockerpiller) också påverkades, men att effekten – alltså att inte längre känna sexuell dragning till barn – var betydligt starkare hos dem som fått läkemedlet.

Valdemar Landgren och hans ST-kollega Pontus Olsson, som båda arbetar inom vuxenpsykiatrin vid Skaraborgs sjukhus, menar att behandling med medicinen minskar risken för pedofiler att begå övergrepp mot barn.

– Vi vill givetvis alla motverka sexuella övergrepp mot barn. Men det är då viktigt att sjukvården har något att erbjuda de människor som söker sig hit för att få hjälp med detta. Denna studie är ett viktigt bidrag till kunskapen om hur vi kan förbättra omhändertagandet, säger Valdemar Landgren.

Foto: privat

Fler studier behövs

Ytterligare en rad studier på området behövs dock, påpekar han.

– Ja, både långtidsstudier och studier av andra typer av behandlingar.

Det ska understrykas att deltagarna i den här studien frivilligt sökt hjälp, och att testosteron-nivåerna snabbt återställs om man upphör med medicineringen.

Fotnot: Artikeln som de båda läkarna skrivit i World Journal of Biological Psychiatry kan läsas här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.