Det är den hittills största enkätundersökningen om postcovid bland vård och omsorgspersonal som testat sig under första pandemiåret. Foto: TT/Sahlgrenska universitetsjukhuset

Ny studie: Flera besvär hos covidsmittad vårdpersonal – efter mild infektion

Uppdaterad
Publicerad

Två av tre covidsmittade vård- och omsorgsanställda i Västra Götalandsregionen hade besvär, såsom försämrat lukt- och smaksinne, tre månader efter en mild covidinfektion. Det visar en ny studie från Sahlgrenska Akademin.

– De överlägset mest specifika symptomen för covid-19 var förlust av lukt eller smak, andfåddhet och symptom från bröstkorgen, säger Simon Larsson, en av läkarna bakom studien.

I studien som nu är publicerad ingår 10 400 av drygt 50 000 vård- och omsorgsanställda i Västra Götalandsregionen. En tredjedel av dem hade haft en covidinfektion och 60 procent av de drabbade hade besvär, något som P4 Göteborg var först med att rapportera om.

– De som har genomgått en mild covid-19-infektion upplever i högre utsträckning symptom jämfört med personer som inte haft covid-19. Förlust av lukt och smak är starkast kopplat till att ha haft en covid-19-infektion, säger Simon Larsson.

Vissa symptom syntes även hos friska

Läkarna jämförde med de som inte hade haft covid.

– Bland de som inte hade haft covid, när de fyllde i enkäten, var motsvarande siffra 54 procent, säger läkaren.

Vad drar du för slutsats av detta?

– Att de som haft covid för mer än tre månader sedan upplever i högre utsträckning olika symptom jämfört med personer som inte haft covid-19.

Kvinnor och personer över 35 mådde sämst.

Hör Simon Larsson, en av läkarna bakom studien, berätta i klippet nedan varför studien behövs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.