Anna-Carin Olin testar uppfinningen som kan leda till tidig upptäckt av flera lungsjukdomar. Foto: Pressbild/Pexa

Ny uppfinning skulle kunna rädda cancerpatienter

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt instrument mäter partiklar i utandningsluften, och skulle i framtiden kunna användas till att upptäcka lungcancer och KOL.

– Vi har ganska stora förhoppningar om att vi kan göra det, säger Anna-Carin Ohlin, en av forskarna bakom uppfinningen.

Lungcancer är en av de dödligaste cancerformerna. Den hinner ofta sprida sig i kroppen innan symtomen blir tydliga, och när patienten väl söker vård kan det vara för sent. Men en ny uppfinning skulle kunna ändra på det, vilket GP tidigare rapporterat om.

– Vi har en unik metod och våra data hittills är väldigt lovande. De metoder som finns idag är för dåliga och okänsliga. När det handlar om hjärt- och kärlsjukdomar så har man kommit väldigt mycket längre, säger Anna-Carin Olin.

Hon är professor inom arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet och har utvecklat instrumentet tillsammans med Evert Ljungström, professor i kemi vid Chalmers universitet.

Lungsjukdomar börjar i de små luftvägarna – så små att inget kirurgiskt instrument kan komma åt dem. Den nya metoden går ut på att patienten andas in i ett munstycke, varpå instrumentet samlar in vätskedropparna i utandningsluften.

Kan hjälpa astmapatienter

Redan idag har forskning visat att metoden kan hjälpa till att karakterisera inflammationen vid astma. Studier pågår för att försöka identifiera olika proteinmönster i utandningsluften för att se vilken typ av astma en person har, vilket kan leda till mer skräddarsydda behandlingar.

Anna-Carin Ohlin hoppas att man ska kunna hitta liknande mönster när det gäller lungcancer och KOL. Studier pågår just nu vid Sahlgrenska akademin.

Hoppas på screening

Uppfinningen har utvecklats för kommersiellt bruk av bolaget PExA, som är baserat i Göteborg. Vd Erik Ekbo berättar att man fått ner storleken på maskinen ”från ett kylskåp ner till en mikrovågsugn.” Maskinerna har sålts i flera länder där de testas i forskningsprojekt.

– Vi har kommit relativt långt. Vi hoppas att det här kan bli ett screeningverktyg, och tror att det i förlängningen skulle kunna användas på vårdcentraler och sjukhus, säger Erik Ekbo.

I dagarna har SVT rapporterat om att fallen av lungcancer ökar bland personer som inte röker, i synnerhet kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.