Nerijus Bilevicius nye advokat Björn Hurtig. Foto: TT

Lisa Holm-mordet är överklagat till HD

Publicerad

Kan mordet på Lisa Holm ha gått till på något annat sätt än vad tingsrätt och hovrätt kommit fram till? Det ska den morddömde Nerijus Bilevicius advokat, Björn Hurtig, nu försöka övertyga Högsta domstolen om.

Under fredagskvällen lämnade Björn Hurtig in sitt överklagande till Högsta domstolen. För att domstolen ska acceptera att pröva fallet, måste Hurtig lägga fram nya, och helt avgörande, argument för att de tidigare fällande domarna skulle kunna vara felaktiga.

Vill utreda nya omständigheter

I ett mejl till TT beskriver Hurtig ett antal omständigheter som Nerijus uppges ha redovisat, som han anser stöder att alternativa gärningsmän och händelseförlopp inte kan uteslutas.

Bland annat ska datoraktivitet som i utredningen har redovisats komma från Nerijus brors dator i stället ha kommit från Nerijus egen dator, vilken anses kunna indikera att han var i sin bostad när Lisa Holm attackerades.

Man ifrågasätter också att det inte har gjorts någon fördjupad DNA-analys av huvudhår i Lisa Holms trosor, där man också hittade djurhår. Björn Hurtig skriver att utredningen inte visar vilken typ av djur som håren kommer ifrån och att Lisa Holm inte hade några husdjur.

Nerijus Bilevicius har mot sitt nekande fällts för dådet i både Skaraborgs tingsrätt och Göta hovrätt. Om han trots allt är oskyldig måste advokaten presentera en ny förklaring till Bilevicius många dna-spår på den döda flickans kläder.

Ska vara prejudicerande

Nu hoppas man på ett prövningstillstånd i HD, som i regel bara beviljas i fall som anses kunna vara prejudicerande eller om det begåtts allvarliga fel i tidigare rättegångar.

Lisa Holm mördades när hon skulle åka hem från sitt sommarjobb på ett kafé vid Kinnekulle i juni i fjol. Den nu 36-årige Nerijus Bilevicius greps när flickans kropp hittats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet