Nya åtal efter Instagramupploppet

Publicerad

”Ska vi slå ner henne?” Hon hinner bara vända sig om innan hon får en knuff, följt av ett slag i huvudet. Hon försöker fly, men tjejerna hinner ikapp henne och drar ner henne på marken. Sedan sparkar de på henne.

Det var den 18 december 2012 som det så kallade Instagramupploppet inträffade kring Kämpegatan i Göteborg. Bakgrunden var ett instagramkonto som hade skapats där tonårstjejer hängdes ut som ”orrar”, vilket är slang för slampor. Den dagen var det fortfarande oklart vem som låg bakom kontot men ryktena sa att det var en elev på Plusgymnasiet som hade skapat kontot, och det var därför det samlades mängder av ungdomar just där.

Mitt i massan av folk står en tjej som vi kan kalla Hanna. Hon har inget med kontot att göra, men under de närmaste dagarna är det många som kommer att tro det eftersom överfallet på Hanna filmas och läggs ut på nätet.

Instagrammålet i Göteborg

Liknande brott tidigare

På filmen ser man Hanna och hennes kompis, som också blivit påhoppad, springa över en gata innan de hinns ikapp av tjejerna som river ner Hanna på marken och sparkar henne. En av de attackerande tjejerna har polis och åklagare lyckats identifiera och hon misstänks nu för misshandeln av Hanna.

Den misstänkta tjejen har begått liknande brott tidigare och ingår nu i ett större åtal mot fyra tonårstjejer och en kille som tillsammans misstänks för flera fall av misshandel, hot och så kallad bötning.

Hanna klarade sig med relativt lindriga skador, men många sådana. Hennes örsnibb skadades, hon förlorade flera hårtussar, hon fick ett antal bulor i huvudet och hade återkommande huvudvärk efter misshandeln.

Enligt åklagaren hade misshandeln egentligen ingenting med instagramärendet att göra.

– De ville bara slåss med någon och då råkade den här tjejen komma i vägen, säger åklagaren Anna Rapphed.

Rättegången är planerad att hållas i Göteborgs tingsrätt i mitten av juli.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Instagrammålet i Göteborg

Mer i ämnet