Fler eldrivna bussar ska testas i Göteborg, denna gång på linje 16. Foto: Volvo group

Nu blir det fler elbussar i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Nu utökas antalet elektrifierade bussar i Göteborg. I sommar testas eldrivna ledbussar på den högt trafikerade linje 16.

I sommar kan resenärer hos Västtrafik vänta sig fler eldrivna bussar i Göteborg. För första gången är det två så kallade dragspelsbussar som är eldrivna. I juni kommer de att köra på delar av linje 16.

– Vi har tecknat en ny överenskommelse om att satsa på fler bussar i staden, det är väldigt glädjande, säger Lars Holmin (M), ordförande i Västtrafik.

Linje 16 går mellan Eketrägatan och Fyrktorget och har en hög turtäthet och ett stort antal resenärer. Ett mål med de nya bussarna är att minska bullernivån.

– Det är ingen idé att sätta in på landsbygden där ingen märker skillnaden av en tyst buss. Tittar man på stadsutvecklingen framåt så är det vissa områden där jag ser stora fördelar med eldrivna bussar, säger Lars Holmin (M).

Framtiden för elbussar

De nya testerna görs inom ramen för ElectriCity-samarbetet som bland annat består av Västtrafik, Chalmers och Volvokoncernen. Sedan 2015 demonstrationskör elbussar på linje 55 i Göteborg inom samarbetet.

– Det handlar inte så mycket om att visa upp som att ta lärdom av det, säger Lars Holmin (M).

Hur ser framtiden ut för eldrivna bussar i Göteborg?

– Den känns god. En upplevelse som jag har är att väldigt många är nöjda och att våra resenärer väldigt gärna vill åka tyst. Jag är övertygad om att vi bara har sett starten på det här.

Många inblandade

Ombord på de nya bussarna kommer det bland annat att finnas wifi.

Hur kostsamt är det med de här busstesterna?

– Jag kan inte den totala summan, men med tanke på hur många partners vi är i det här så är vi många som delar på kostnaderna. Det här inte dyrare för oss än att köra bussar på något annat sätt, säger Lars Holmin (M).

Mellan 14 och 21 juni kommer de nya elbussarna att gå som ”Volvo Ocean Race-linjen” mellan Nordstan och Frihamnen i samband med aktiviteterna runt racet. Från och med 25 juni börjar bussarna köra utmed linje 16, sträckan mellan Eriksbergstorget och Nordstan morgon och kväll och sträckan Eriksbergstorget till Sahlgrenska under dagtid.

Källa: Västtrafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chalmers tekniska högskola

Mer i ämnet