Ordföranden för Hamnarbetarförbundet Eskil Rönér vill ha en förändring Foto: SVT/Press

Nya förhandlingar ett steg mot kollektivavtal i Göteborgs hamn

Publicerad

Hamnarbetarförbundets långvariga försök till att få ett kollektivavtal med Sveriges hamnar kan för första gången närma sig en lösning.

– Detta ledde någonstans, säger ordförande för fackförbundet om förhandlingen.

I torsdags satte sig Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar ner för ytterligare en förhandling om att få till ett rikstäckande kollektivavtal.

Det var bara en dryg månad sedan som de träffades för förhandling senast, men pågrund av skyddsarbetet och oro för säkerheten på arbetsplatsen så ser fackförbundet det som en akutsituation.

– Det handlar om att vi vill få tillbaka våra skyddsombud. Det vi förhandlar om är ett likalydande kollektivavtal. Vi kände alla att det här var ett konstruktivt möte – det här ledde någonstans, säger Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Röner.

”En oprövad modell”

Vice VD Sveriges Hamnar Joakim Ärlund Foto: Pressbild Sveriges Hamnar

Joakim Ärlund, vice vd och förhandlingschef för Sveriges Hamnar vill inte ta ut något i förskott.

– Vi kan inte säga var detta landar än. De har visat en ny oprövad modell rent juridiskt och vi ägnade dagen i går till att samtal och förstå vad en sådan modell innebär, säger han till SVT Nyheter Väst.

Är det ett steg närmare ett avtal med Hamnarbetarförbundet?

– Det kan jag inte säga, vi måste först se vad ett sådant här avtal innebär.

Förhandlingarna kommer återupptas den 19 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.