Restaurangchef Viktor Peterson tycker de nya reglerna gör livet svårt för den lilla människan. Foto: SVT

Nya krogrestriktioner igen: ”Kontraproduktivt”

Publicerad

På måndagen infördes återigen nya restriktioner för restaurangbranschen. Nu får man bara äta ensam på serveringsställen som ligger i köpcenter och gallerior.

– De gör livet svårt för den lilla människan. Det gör ingen skillnad ur smittsynpunkt överhuvudtaget, säger Viktor Peterson, restaurangchef i Saluhallen i Göteborg.

I klippet ovan reder vår reporter ut de nya reglerna för restauranger och caféer och Viktor Peterson ger sin syn på saken.

Reglerna om att äta ensam gäller alltså restauranger utan egen ingång. För de restauranger som har en egen ingång gäller nu stängning senast klockan 20.30, för bordsservering. Däremot får restaurangerna fortsätta sälja mat för avhämtning.

Kritisk mot regler för alkoholservering

Redan tidigare (med start julafton) är det förbjudet att servera alkohol efter klockan 20.00 och maxantalet för sällskap på restauranger är fyra personer. De här reglerna ger Viktor Peterson inte mycket för.

– När vi går från jobbet kl åtta på fredagar ser man gäng med killar och tjejer som går från restaurangen till närmsta lägenhet. Så jag tror det är kontraproduktivt. Om du tillåter alkoholförsäljning på restauranger så sker den under kontrollerade former. Där finns det personal som jobbar med att hålla isär folk och informera dem om avståndsreglerna – medan det inte sker i hörnsoffan i hemmet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.