Polisen misstänker att den serietjuv som förföljer och stoppar barn i Göteborg nu också tagit sig in hos äldre. Foto: TT

Polisen: Serietjuven har börjat förfölja äldre i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Polisen misstänker att den serietjuv som förföljer och stoppar barn i Göteborg nu också tagit sig in hos äldre.

– Vi har fått in flera anmälningar från äldre som fått besök av en man som lurat sig in hos dem och sedan stulit saker. Vi misstänker att det är samma gärningsman som också förföljt barn, säger polisinspektör Håkan Ekelund.  

Polisen vill i nuläget inte berätta vad som stulits eller exakt hur mannen lyckats lura sig in i bostäderna. 

– Jag vill inte kommentera det i nuläget, men tycker att det är viktigt att de äldre nu blir mer vaksamma och får vetskap om detta, säger han. 

Hur rädd ska man vara för den här mannen, kan han bli farlig? 

– Min bedömning är att han inte är farlig. Han har inte visat några tecken på våldsamheter, säger Håkan Ekeberg

Klarat sig länge

Polisen kartlägger nu de anmälningar som kommit in sedan hösten 2018, exakt hur många anmälningar det rör sig om vill polisen inte säga. 

När det gäller liknande händelser som inträffade 2014 och 2015 är det enligt polisen för tidigt att säga om det rör sig om samma gärningsman eller inte.

– Vi koncentrerar oss i första hand på anmälningar som kommit in under det senaste året. Jag förvånas över att han klarat sig så länge, det är otur att han inte fångats på bild, säger Håkan Ekeberg. 

Polisen vill fortfarande ha allmänhetens hjälp och vill att man hör av sig så fort som möjligt om man gör några intressanta iakttagelser.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.