Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under lördagen samlades hundratals i samband med en propalestinsk demonstration i Göteborg. I klippet ovan hör du en av arrangörerna berätta om varför. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hundratals samlades för propalestinsk demonstration i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

På flera ställen i Sverige planeras propalestinska manifestationer under helgen. Under lördagseftermiddagen utgick en demonstration från Heden i Göteborg, med avsikt att åka i samlad bilkortege.

– Vi har haft en bra dialog med de som samlats, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Händelseutvecklingen i konflikten mellan israeler och palestinier har rört upp känslor hos många. Under lördagens propalestinska demonstration hade arrangören gått ut med att man ville samlas till en bil- och cykelkortege och köra genom stora delar av Göteborg.

– Vi värnar demonstrations- och yttrandefriheten. Samtidigt har vi en rådande pandemi och behöver hantera eventuella opinionsyttringar mot bakgrund av både pandemi- och ordningslagen, säger Christer Fuxborg som berättar att polisen gått upp i en så kallad särskild händelse som betyder att man vid behov kan tillsätta extra resurser och agera snabbare.

Upplöste folksamlingar

Vid 13.40 hade omkring hundra personer samlats inne i köpcentrat Nordstan, däribland en person som polisen bedömde var en av arrangörerna. Hen ville inte legitimera sig och fick därför följa med till polisstationen för att identifieras och bötfällas enligt pandemilagen. Den allmänna sammankomsten upplöstes av polisen.

En stund senare, vid 14.20, upplöstes sedan folksamlingen på Heden, med hänvisning till den tillfälliga pandemilagen och polis- och ordningslagen. De bilar som hade samlats åkte iväg med palestinska flaggor fladdrandes utanför rutorna. Enligt Christer Fuxborg kom kortegen inte ut på sin planerade rutt. Bilar samlades istället vid bland annat Götaplatsen och i Vasastaden.

– Det har gått mycket lugnt till. De har hörsammat våra uppmaningar och visat förståelse för att vi måste följa pandemilagen, sa Christer Fuxborg vid 16-tiden på lördagseftermiddagen.

- Det är viktigt för oss att visa vårt stöd för våra vänner och släktingar som är där nere, säger Hiba Albatrok innan hon sätter sig i bilen för att lämna Heden i den gemensamma kortegen. På bilden syns även hennes mamma Albatrok Fyrial. Foto: SVT

15 maj – särskild dag

Lördagen den 15 maj är en särskild dag för många palestiner. Då infaller Al Nakba-dagen som är dagen efter att Israel firar sin självständighet. Palestinier omnämner den 15 maj 1948 som Al Nakba – den stora katastrofen – då många tvingades lämna sina hem när den nya staten Israel bildades. Något som blev starten på konflikten som fortfarande pågår och som under den senaste tiden återigen eskalerat.

"Mina föräldrar och syskon bor i Gaza. El och internet har försvunnit och jag har inte fått kontakt med dem. Jag vet inte om de mår bra eller ens lever", säger Mohammed Aruki, som är arrangör för demonstrationen. Foto: SVT

– Vi följer händelseutvecklingen i konflikten. Jag vill vara tydlig med att vi är opartiska och självklart förstår båda sidors frustration, säger Christer Fuxborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet