Hör Alice Broo, student, och Hans Nilsson, lärare, om varför testodlingen av nya proteingrödor är viktig. Foto: SVT

Här testodlas proteingrödorna som kan minska köttätandet

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen har visat hur viktigt det är för Sverige att vara självförsörjande. Nu testar Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda om ett tiotal proteingrödor skulle kunna odlas storskaligt i Sverige.

– Att utveckla de här grödorna efter vårt klimat och ta reda på hur vi ska odla dem här, det är ju A och O för att kunna producera i en större mängd, säger Alice Broo, student.

Proteingrödor som kan ersätta kött står i fokus. Det handlar om till exempel olika bönor, kikärtor, quinoa och amarant. Det här är grödor som vanligtvis inte odlas storskaligt i Sverige. Nu vill naturbruksskolan i samarbete med Hushållningssällskapet ta reda på vilka som fungerar att odla här och som skulle kunna vara en framtida lokal råvara.

– Sådana här specialgrödor kommer att vara framtiden, säger Alice Broo.

Klimatkrisen

Svar till hösten

I augusti-september finns svaren på frågor som: När mognade grödorna? Hur mycket skörd gav de på dessa breddgrader?

– Sedan är det ju inte så att vi måste sluta äta kött, utan att vi behöver minska på det. Då kommer de här proteingrödorna in i bilden, säger Hans Nilsson.

Det är stor entusiasm på skolan inför odlingsförsöket, men LRF:s ordförande tvekar om det kan påverka Sveriges självförsörjning. Hör honom om varför i klippet nedan.

De 12 grödorna som testodlas på Sötåsen

Amarant

Cikoria

Quinoa

Bovete

Spånadslin

Linser

Lupin

Lantvete

Vit Emmer

Vårspelt

Kikärt

Åkerböna (För humankonsumtion)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet