Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nya protester mot färre ambulanser i Bohuslän Foto: SVT

Nya protester mot färre ambulanser i Bohuslän

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot de planerade neddragningarna av ambulanser inom NU-sjukvården har tagit ny fart. På lite mer än en vecka har en namninsamling mot besparingarna samlat över 1000 namnunderskrifter och på onsdagen lämnas de över till sjukvårdspolitikerna vid ett möte på Uddevalla sjukhus.

NU-sjukvårdens ambulansverksamhets sparkrav på 19 miljoner har minskats till 9. Beslutet om hur besparingarna ska genomföras har skjutits upp två gånger.

Det senaste förslaget innebar att en nattambulans förvinner helt från Uddevalla. Dessutom försvinner en dygnetrunt-ambulans under 12 veckor på sommaren och en så kallad single responder (en ambulans som kan vårda, men inte transportera patienter) från Munkedal/Strömstad.

Stora protester mot färre ambulanser

Förslagen har väckt stora protester och inför beslutet den 28 februari möter idag NU-sjukvårdens presidium politikerna från Hälso- och sjukvårdsnämnden för att diskutera hur de ska genomföras.

– Vi vill diskutera det här med Norra hälso- och sjukvårdsnämnden som ju är beställare av ambulanssjukvården innan vi fattar beslutet, säger Peter Heie (C), ordförande i NU-sjukvårdens styrelse.

1000 namnunderskrifter lämnas över

De kommer också att möta upprörda människor som berörs av det kommande beslutet.

– Jag har över 1000 namnunderskrifter med mig dit idag, säger Maria Svensson som själv är ambulanssjuksköterska i Munkedal och den som har startat namninsamlingen. Men vi kommer att fortsätta namninsamlingen ända fram till beslut den 28 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer