• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De senaste åren har ytterligare två fartyg dumpats i Hamburgsundskanalen. Thomas Åkerström tycker att kommunen borde plocka bort dem. Foto: Richard Veldre

Nya skrotfartyg dumpade i populära kanalen

Uppdaterad
Publicerad

I Hamburgsundskanalen har det sedan decennier legat två skrotfartyg. Nu har ytterligare två fartyg dumpats på platsen. Och det är komplicerat för kommunen att få bort dem.

– Det ser inte bra ut, tiotusentals båtar passerar här varje sommar. Jag tycker vi sänker dem ute till havs, säger Thomas Åkerström.

Hamburgsundskanalen, som går mellan Hamburgsund och Hamburgö i Tanums kommun, tillhör ett av de mest exklusiva besöksmålen längs Västkusten.

Men det har också blivit en plats där flera fartyg dumpats och lämnats åt sitt öde. Två fartyg har legat där i decennier, men de senaste åren har ytterligare två fartyg lämnats åt sitt öde. Båda har nu sjunkit och ligger delvis under vatten.

– Får man flera miljoner för att städa stränderna kan man väl använda 500 000 så att vi får bort dem, säger Thomas Åkerström som bor i närbelägna Heestrand.

Tjäntesmän: Båtarna inget miljöhot

Från kommunalt håll har båtarna skapat en del huvudbry men enligt tjänstemän ska fartygen inte utgöra något miljöhot eftersom de är tömda på olja. Men att få bort dem kan ta tid. Kommunen får nämligen inte flytta fartygen själv.

– En ägare till ett av de nya fartygen har sagt att han ska plocka bort det. Men i det andra fallet har ägaren inte den möjligheten. Och där håller vi på att titta på vilka juridiska möjligheter det finns, säger Sten-Anders Olsson, teknisk chef på Tanums kommun.

Se de dumpade fartygen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.