• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Dagens äldre är lyckligare och har ett bättre sexliv, det visar en ny studie från Göteborgs Universitet. Foto: TT

Nya studien: 70 är det nya 50

Uppdaterad
Publicerad

Åldrandet har förändrats dramatiskt de senaste 50 åren – i positiv riktning. Dagens 70-åring är som 70-talets 50-åring. Friskare, lyckligare och har bättre sexliv. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

Sedan 1971 har äldres hälsa studerats i den så kallade H70-undersökningen. Forskare på Göteborgs universitet har under åren följt tusentals äldre och kartlagt deras hälsa. På onsdagen presenterades de senaste resultaten. Och forskarna är förvånade.

– Det är enorma förändringar. De 70-åringar som vi undersökte på 70-talet var som små löv, blåste man på dem så ramlade de omkull. I dag är man mycket mer robusta, säger Ingmar Skoog, forskningsledare.

– Dagens 70-åringar är intellektuellt klarare, bättre på gångtester och fysisk funktion. Där ser vi en stor förändring på bara 15 år.

Allt mer lyckliga

I studien tittar forskarna på 70-åringar och undersöker deras levnadsvanor, sociala nätverk, riskfaktorer för ohälsa och sjukdom. Den första referensgruppen 70-åringar från 1971 är nu 104 år fyllda. Nu har forskarnas senaste rapport kommit där man jämfört 70-talets 70-åringar med dagens 70-åringar.

– 1971 var det 60 procent av de tillfrågade som kände sig lyckliga. I dag är det 90 procent. Man verkar också känna sig också mindre deprimerad i dag, säger Ingmar Skoog.

Fler orgasmer

En stor skillnad som forskarna också noterat gäller de äldres sexliv.

– Man är mer sexuellt aktiv i dag och männen har mindre sexuella problem. Kvinnorna är också mer nöjda med sitt sexliv och får fler orgasmer. Både kvalité och kvantitet har ökat, säger Ingmar Skoog.

Hur länge kommer den här positiva trenden fortsätta?

– Möjligen kommer det att stanna av men än så länge har har det bara blivit bättre och bättre, säger Ingmar Skoog.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dagens 70-åring är som 70-talets 50-åring. Friskare, lyckligare och har bättre sexliv. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet. Foto: SVT

SVT rapporterade · Hur gör du för att hålla dig ung?

Inläggen kunde inte hämtas
Prova att ladda om sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer