Ali Harandi, docent och chef vid vaccinlaboratoriet på Sahlgrenska. Foto: Johan Wingborg / TT

Nya studier: Samband mellan biverkningar och Astra Zenecas vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Två nya studier har hittat ett samband mellan biverkningar så som blodproppar och Astra Zenecas vaccin mot covid-19, rapporterar Göteborgs-Posten. Risken för att drabbas är ändå liten, enligt Ali Harandi, docent och chef vid vaccinlaboratoriet på Sahlgrenska.

Två studier som nyligen publicerats i New England Journal of Medicine visar på samband mellan Astra Zenecas vaccin och allvarliga biverkningar som blodproppar och brist på blodplättar.

Ali Harandi är docent och chef vid vaccinlaboratoriet på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. För Göteborgs-Posten berättar han att den ena studien som gjorts har undersökt fem fall av de allvarliga biverkningarna bland över 132 000 vårdanställda som hade vaccinerat sig. Den andra studien undersökte elva fall.

– Men det är absolut allvarligt att det verkar finnas ett tydligt samband mellan Astra Zenecas vaccin och de här ovanliga fallen av blodproppar samt brist på blodplättar, säger han till GP.

Han förtydligar att det handlar om ovanliga biverkningar, och risken för att drabbas är liten.

”Ett pågående race”

SVT Nyheter Väst når Ali Harandi under söndagskvällen. På frågan vad han tycker om motståndet mot att ta Astra Zenecas vaccin säger han att det finns två svar.

– Det beror på. Om vi pratar unga människor så är risken högre för att få biverkningar. För de inrapporterade fallen rör unga och unga vuxna. Och de blir inte erbjudna Astra Zenecas vaccin i nuläget.

– För dem över 65 finns det ingen risk med att ta Astra Zenecas vaccin. Medan pandemin fortfarande är igång är det väldigt viktigt att de som är berättigade att ta vaccin gör det. Det är ett pågående race mellan de olika virusmutationerna och vaccinationstakten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet