Marita Rodriguez har tillsammans med andra adoptivföräldrar startat ett upprop med krav på en statlig utredning av de misstänkt oetiska adoptionerna under 70- och 80-talen. Foto: SVT

Nya upprop kräver statlig utredning om adoptioner

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning av adoptionerna mellan Chile och Sverige under 70- och 80-talen växer nu kritiken ytterligare. Nu kräver en grupp adoptivföräldrar med barn från olika länder att svenska myndigheter utreder vad som har hänt.

SVT har under flera veckors tid granskat adoptionerna mellan Chile och Sverige under 70- och 80-talen. Granskningen har gjorts i samarbete med journalister från den chilenska tv-kanalen Chilevision och den visar att ett okänt antal av de över 2.000 barnen som adopterades till Sverige kan vara offer för människohandel.

Bland andra har flera chilenska kvinnor vittnat om hur deras nyfödda barn togs ifrån dem mot deras vilja, av personer som jobbade för Adoptionscentrum, Sveriges största förmedlare av adoptivbarn.

Chileadoptioner

Adoptionscentrum förnekar alla anklagelser. Men granskningen har väckt mycket starka reaktioner och flera grupper och upprop har startats.

Kräver utredning

Bland annat har hundratalet adopterade från Chile startat ett upprop med krav på en statlig utredning. Nu kräver också runt 25 adoptivföräldrar i ett öppet brev till svenska myndigheter att all adoptionsverksamhet under 70- och 80-talen granskas och utreds.

– Hittills har man sagt att man inväntar svar från de utredningar som görs i Chile. Men det duger inte, svenska myndigheter samt adoptionsorganisationer måste själva reda ut vad som har hänt, säger Marita Rodriguez, initiativtagare till adoptivföräldrarnas upprop.

Enligt Marita Rodriguez finns det flera skäl till kravet.

– Det finns nu indicier på att adoptioner inte har gått rätt till i Chile. Men det finns uppgifter från nu vuxna adopterade från en lång rad länder som också vittnar om att deras adoptionshandlingar är förfalskade. De som eventuellt är offer för oetiska adoptioner måste få upprättelse. Det gäller även adoptivföräldrar, att få höra att ens barn eventuellt har kommit på ett oetiskt sätt är en mardröm.

Rodriguez menar att det främst är viktigt för alla inblandade att få klarhet.

– Men det kan också handla om kompensation och inte minst en ursäkt, säger hon.

Behöver uppdrag av regeringen

Den ansvariga myndigheten i Sverige, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, har tagit del av skrivelsen.

– Ja vi har sett och hört om flera krav. Vi har fått svar från Chilenska myndigheter att den utredning som görs där sker inom rättsväsendet, vi tittar nu på om vi kan få veta mer och vi kommer att begära ett möte genom svenska ambassaden i Chile, säger generaldirektören Kristina Svartz.

Vad säger ni om kraven på att Sverige inleder en utredning, även när det gäller andra länder än Chile?

– Jag vet att det finns uppgifter om felaktigheter även i andra länder. Men vårt uppdrag är att granska att adoptioner går rätt till idag. Om vi ska granska adoptionerna så långt tillbaka i tiden behöver vi ett särskilt uppdrag av regeringen att göra det.

SVT har kontaktat representanter för regeringen men ännu inte fått något svar på hur de ställer sig till att begära en utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chileadoptioner

Mer i ämnet